تحصیل در مقطع دکتری در آلمان
کشور آلمان از نظر کیفیت آموزش عالی و زیرساخت های پژوهشی، دارای جایگاه مناسبی می باشد و همواره مورد توجه بسیاری از دانشجویان سراسر دنیا قرار گرفته است. آلمان نیز همانند سایر کشور های پیشرفته، به تحصیل در مقطع دکتری توجه خاصی داشته و شرایط ویژه ای را برای تحصیل دانشجویان در این مقطع فراهم آورده است. امکان تحصیل رایگان سبب شده تحصیل دکتری در آلمان به یک گزینه جذاب برای دانشجویان بین المللی تبدیل شود. سالانه حدود 4000 دانشجوی دکتری از دانشگاه های آلمان فارغ التحصیل می شوند که رقم زیادی می باشد. در این مقاله می خواهیم در مورد تحصیل در مقطع دکتری در آلمان و شرایط و مدارک لازم برای تحصیل در این مقطع صحبت کنیم. اگر شما هم قصد تحصیل دکتری در این کشور را را دارید با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
بررسی شرایط تحصیل دکتری در آلمان
آلمان به عنوان برترین مقصد تحصیلی دانشجویان در تمام مقاطع تحصیلی، به خصوص دکترا شناخته شده است. در این مقطع امکان تحصیل به دو زبان آلمانی و انگلیسی وجود دارد و دانشجویان می توانند در بهترین دانشگاههای آلمان مشغول به تحصیل شوند. یکی از مزیت های تحصیل دکتری در آلمان، رایگان بودن آن است و در صورت نیاز به پرداخت هزینه، هزینه ها بسیار پایین می باشد. دانشجویان برای تحصیل در این مقطع معمولا هزینه تحصیل را پرداخت نمی کنند و بیش از یک چهارم متقاضیان دکترا، از کمک هزینه های تحصیلی برخوردار می شوند.
یکی از مهم ترین شرایط تحصیل دکتری در آلمان، ارائه مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد به همراه ریز نمرات می باشد. برای پذیرش دانشجویان در این مقطع، داشتن رزومه خوب بسیار مهم است و دانشجو باید یک رزومه قوی ارائه دهد تا مسئولین دانشگاه را مجاب کند که او را پذیرش نمایند. طول دوره دکتری در المان حدود سه تا چهار سال است و دانشجویان در حین تحصیل در مقطع دکتری در آلمان می توانند بر اساس نوع پروژه ای که دارند، حقوق دریافت کنند. یکی از شرایط تحصیل دکترا در کشور آلمان، ارائه مدرک زبان انگلیسی و آلمانی می باشد، از این رو تحصیل در مقطع دکتری در آلمان بدون مدرک زبان امکان پذیر نخواهد بود.
شرایط سنی برای تحصیل دکتری در آلمان
از دیگر شرایط تحصیل دکترا در آلمان، می توان به شرط سنی اشاره کرد که افراد برای ورود به این مقطع باید مد نظر داشته باشند. هر یک از دانشگاه های آلمان برای پذیرش دانشجو، شرایط مخصوص به خود را دارند. با این حال شرایط سنی تحصیل در مقطع دکتری در آلمان انعطاف بیشتری نسبت به دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دارد.
اگر بخواهیم واضح تر بگوییم، شرایط سنی خاصی برای این مقطع تعیین نشده است. اما متقاضیانی که علاقمند به دریافت بورسیه و کمک هزینه های تحصیلی هستند، باید برای پذیرش در این مقطع حداکثر 31 سال سن داشته باشند. این تصمیم برای این گرفته شده است که تنها دانشجویان با استعداد و نخبه بتوانند از بورسیه های موجود استفاده کنند. بنابراین اگر تصمیم به ادامه تحصیل دکتری در آلمان گرفته اید و کم تر از 31 سال سن دارید، نگران نباشید. شما هنوز برای تحصیل در این مقطع فرصت دارید و در کنار آن می توانید از حمایت های مالی دانشگاه برای تحصیل برخوردار شوید.
شرط معدل برای تحصیل در مقطع دکتری در آلمان
برای این که بگوییم چه معدلی برای تحصیل دکتری در دانشگاه های آلمان مورد نیاز است باید اذعان کنیم که این نمره بستگی به رشته تحصیلی و دانشگاهی دارد که دانشجویان در آن تحصیل می کنند. هر دانشگاه و رشته شرایط مخصوص به خود را دارد و افراد برای اطلاع از معدل مورد نیاز، باید به سایت رسمی دانشگاه ها مراجعه کنند. با این حال به طور کلی متقاضیان تحصیل دکتری باید دارای معدل حداقل 15 باشند. لازم به ذکر است مقطع دکتری بیشتر، پژوهش محور است، از این رو در این مقطع تاکید زیادی بر روی معدل وجود ندارد، در حالی که در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد معدل اهمیت بالایی دارد. در صورتی که متقاضیان دکتری در آلمان، معدل پایینی داشته باشند، می توانند برای اخذ پذیرش با ارائه رزومه قوی و مدرک زبان با نمره بالا، این کمبود را جبران کنند.
تقویم تحصیلی تحصیل دکتری در کشور آلمان
به طور کلی سال تحصیلی را در آلمان می توان به دو ترم زمستانی و تابستانی تقسیم کرد، که هر ترم یک دوره شش ماهه خواهد بود. البته در هر دوره تحصیلی، تعطیلاتی نیز وجود دارد. تقویم تحصیلی برای تحصیل در مقطع دکتری در آلمان برای ترم زمستان از اول اکتبر تا 31 مارس می باشد که در کریسمس و عید پاک دو هفته تعطیلی نیز تعیین شده است. برای ترم تابستان نیز شروع ترم از اول آوریل تا 30 ماه سپتامبر می باشد و یک تعطیلی از جولای تا سپتامبر وجود دارد. توجه به این نکته الزامی است که زمان شروع و پایان ترم های تحصیلی برای همه دانشگاه های آلمان یکسان نمی باشد و هر دانشگاه زمان های مختلفی را اعلام می کند. از این رو برای اطلاع دقیق از زمان شروع و پایان ترم های تحصیلی باید به سایت دانشگاه مورد نظر مراجعه کنید.
طول کل دوره تحصیلی دکتری در آلمان
طول دوره دکترا و مدت زمانی که طول می کشد تحصیلات در این مقطع به پایان برسد، بستگی به روش تحصیلی این مقطع دارد. در صورتی که متقضیان در دوره دکترای فردی (سنتی) مشغول به تحصیل باشند، معمولا طول دوره تحصیلی 4 سال خواهد بود. همچنین اگر دانشجویان در دوره دکترای ساختار یافته تحصیل کنند، حدود 3 سال زمان خواهد برد. رشته مدیریت از پر طرفدارترین رشته های تحصیلی در آلمان می باشد که تحصیل در مقطع دکتری این رشته حدود 3 تا 4 سال طول می کشد. همچنین از دیگر رشته های جذاب و پر طرفدار در آلمان رشته شهرسازی می باشد که برای تحصیل در مقطع دکتری این رشته، 3 سال زمان لازم است.
شرایط تحصیل دکترا در المان با فاند (بورسیه تحصیلی) چیست؟
دانشجویان دکتری آلمان با بهره مندی از فاند و بورسیه های تحصیلی، می توانند هزینه های تحصیل و زندگی دانشجویی در این کشور را کاهش دهند. آلمان به عنوان یکی از بهترین مقاصد تحصیلی برای دانشجویان بین المللی، حمایت های مالی مختلفی را به دانشجویان مقاطع مختلف از جمله دکترا ارائه می دهد تا شرایط تحصیل برای دانشجویان مناسب تر شود. دانشجویان در مقطع دکتری با فراهم کردن شرایط لازم برای دریافت بورسیه می توانند از این کمک هزینه های تحصیلی بهره مند شوند. متقاضیان باید دارای معدل تحصیلی بالا در مقاطع قبلی باشند و همچنین نمره زبان خوبی ارائه دهند.
برای اخذ بورسیه های تحصیلی در مقطع دکتری، داشتن مقالات پژوهشی و علمی که در ژورنال های علمی معتبر چاپ شده است الزامی می باشد. برای دریافت فاند تحصیلی دانشجویان باید از استاد راهنما و سوپروایزر خود نامه پذیرش داشته باشند و همچنین داشتن توصیه نامه از اساتید ترم های پیشین برای اخذ بورسیه تحصیلی آلمان دکترا لازم است. بیشتر بورسیه های ارائه شده در مقطع دکترا در آلمان، برای پوشش هزینه های زندگی می باشد، چرا که دانشگاه ها معمولا هزینه ای برای تحقیقات دکترا دریافت نمی کنند. به طور کلی حمایت های مالی برای تمام دانشجویان واجد شرایط در این مقطع به صورت یکسان است و برخی فاند ها نیز مخصوص دانشجویان بین المللی می باشد. برای تحصیل در مقطع دکتری در آلمان بورسیه های مختلفی وجود دارد که شامل موارد زیر خواهد بود:
گرنت دانشجویی (Student grant)
در این نوع بورسیه تحصیلی، استاد راهنما ممکن است دانشجو را به بنیاد علمی دانشگاهی آلمان (German National Academic Foundation ) معرفی کند. در این صورت دانشجو می تواند 1250 یورو در ماه دریافت کند.
بورسیه Stipendium Plus
Stipendium Plus مجموعه ای از یک سری سازمان ها می باشد که برای حمایت از دانشجویان در آلمان واقع شده است. این مجموعه بودجه ای که وزارت آموزش و تحقیقات فدرال آلمان (BMFBF) ارائه داده است را توزیع می کنند و سالانه از 4000 دانشجوی دکترا حمایت به عمل می آورند. این بورسیه مبلغ 1350 یورو به دانشجویان پرداخت می کند. بورسیه Stipendium Plus توسط 13 سازمان مالی مختلف در آلمان برای دانشجویان دکتری ارائه می شود. اکثر آن ها در صدد حمایت از دانشجویان در زمینه های مختلف فرهنگی، اجتماعی و یا سیاسی خاص هستند.
بورسیه بنیاد تحقیقات آلمان (DFG)
DFG یک مرکز مالی برای تحقیقات در کشور آلمان می باشد که به دانشجویان مقطع دکترا، بورسیه و کمک هزینه تحصیلی ارائه می کند. این بورسیه به همه ملیت های مختلف ارائه می شود و محدودیتی در این زمینه ندارد. کمک هزینه بنیاد تحقیقات آلمان به صورت قرارداد کاری و یا بورسیه دکترا به دانشجویان تعلق می گیرد و مبلغ آن نیز حدود 1365 یورو در ماه می باشد.
بورسیه خدمات تبادل دانشگاهی آلمان (DAAD)
یک سازمان بین المللی تحت عنوان DAAD که به منظور گسترش روابط بین دانشگاه ها تاسیس شده است، بورسیه هایی را برای دانشجویان آلمان در نظر گرفته است. این کمک هزینه تحصیلی به دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکترا ارائه می شود. مبلغ این بورسیه برای دانشجویان دکتری در آلمان 1000 یورو در ماه می باشد. این کمک هزینه تحصیلی هزینه هایی از جمله هزینه های خوابگاه، بیمه درمانی، هزینه های رفت و آمد و هزینه زندگی همراهان را پرداخت می کند.
سازمان بین المللی DAAD فاند های تحصیلی را به دانشجویان بین المللی کشور های جنوب آسیا، آسیای جنوب شرقی، آفریقا، خاورمیانه، امریکای مرکزی، امریکای شمالی و آمریکای لاتین اعطا می کند. این بورسیه در دانشگاه های مختلفی از جمله دانشگاه پاسائو، پوتسدام، دیزسبورگ- اسن، دانشگاه Leuphana Luneburg و دانشگاه Hochschule Osnabruck ارائه می شود. طرح های فعلی بورسیه دکتری DAAD به موارد زیر اختصاص می یابد:
- کمک هزینه های تحقیقاتی برای دانشجویان بین المللی که بتوانند دکترای خود را در یک موسسه آلمانی بگذرانند. بورسیه مربوطه حداکثر تا 4 سال به متقاضیان ارائه می شود و مبلغ آن از 850 تا 1000 یورو در ماه خواهد بود. علاوه بر این مبلغ، هزینه های سفر، بیمه درمانی و سایر هزینه ها نیز پرداخت می شود.
- کمک هزینه های تحقیقاتی دکترا زیر نظر دو کشور به دانشجویانی تعلق می گیرد که با مشارکت دانشگاه های آلمان، تحصیلات دکتری را در کشور خود ادامه دهند. برای این دانشجویان 1200 یورو در ماه به مدت دو سال تعلق خواهد گرفت.
انواع روش های تحصیل دکتری در آلمان
دانشجویان برای ادامه تحصیل دکتری در آلمان می توانند از دو روش اقدام نمایند. انواع دوره دکترا در آلمان عبارتند از: دکترای فردی و دکترای ساختار یافته که موسسه مهاجرتی آوام در ادامه به صورت جداگانه به توضیح هر یک خواهد پرداخت:
دکترای فردی
در دکترای فردی، دانشجویان یک پروژه تحقیقاتی را انتخاب نموده و به طور مستقل و تحت نظر استاد راهنما آن را انجام می دهند. طول دوره تحصیل در این نوع دکترا، بستگی به به برنامه زمانی دانشجویان و یا مدت قرارداد کار آن ها دارد، اما به طور معمول این مدت 3 تا 5 سال خواهد بود. در روش دکترای فردی، دانشجوی دکترا علاوه بر انجام پروژه های خود می تواند روی دیگر پروژه ها و کار های تحقیقاتی نیز فعالیت کند. این دوره بین دانشجویان تحصیل دکتری در آلمان، از محبوبیت بیشتری برخوردار است و پر طرفدار ترین دوره محسوب می شود. بیش از سه چهارم دانشجویان دکتری آلمان در این روش تحصیل می کنند. این نوع دکترا، انعطاف پذیری بالایی دارد و به همان اندازه ابتکار و مسئولیت شخصی را طلب می کند.
برنامه های دکترای ساختار یافته
این برنامه مطالعاتی مشابه دوره های دکترا در کشور های انگلیسی زبان می باشد. در این دوره دانشجویان تحت نظر یک تیم خواهند بود و به همراه سایر دانشجویان دکتری در دوره ها و سمینار ها شرکت می کنند. برنامه های دکترای ساختار یافته، به زبان انگلیسی ارائه می شوند. بر خلاف برنامه دکترای فردی که می تواند آزادانه متناسب با پروژه پژوهشی فرد ایجاد شود، در برنامه ساختار یافته دانشجویان باید پیشنهادات تحقیقاتی خود را با یک برنامه دکتری موجود تطابق دهند.
در این نوع دکترا، دانشجویان ملزم به داشتن یک برنامه مطالعاتی دکتری با ساختار واضح می باشند. همچنین در این برنامه، حضور در سخنرانی ها و یا سمینار ها اجباری است. در دکترای ساختار یافته بیشتر، روش های دانشگاهی و علمی و یا مهارت های نرم همچون تکنیک های ارائه پوشش داده می شوند. دانشجویان دکتری در روش ساختار یافته برای تحقق پروژه تحقیقاتی خود فعالیت می کنند و از طرف گروهی از کارکنان دانشگاهی به نام “کمیته پایان نامه” حمایت می شوند. به طور کی تحصیل در این دوره، حدود 3 تا 5 سال طول می کشد و دانشجویان طبق یک برنامه درسی ثابتی جلو رفته و پایان نامه خود را آماده می کنند.
مراحل اپلای برای تحصیل دکتری در المان
روند پذیرش در یک دوره مناسب برای تحصیل در مقطع دکتری در آلمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و با دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد متفاوت است. به طور کلی ممکن است، دنگ و فنگ اداری و کاغذ بازی برای متقاضیان دکترا کمی بیشتر باشد. از این رو لازم است همه امور به دقت انجام شود و مدارک و شرایط لازم به درستی فراهم شود، چرا که یک اشتباه کوچک ممکن است روند اپلای را به تعویق بیاندازد. متقاضیان باید قبل از اقدام، حتما به سایت دانشگاه مورد نظر مراجعه کنند و از مدارک لازم، ددلاین پذیرش، هزینه های مورد نیاز و … آگاهی کامل پیدا کنند. توصیه می شود متقاضیان از مشاورین با تجربه در این زمینه استفاده کنند تا مراحل اپلای را با آگاهی کامل پشت سر بگذارند.
با این حال جهت اپلای برای دکترا در آلمان، بایستی مراحل زیر طی شود:
مرحله 1: دوره دکترا و استاد مورد نظر را انتخاب کنید.
متقاضیان تحصیل دکتری در آلمان ابتدا باید با توجه به اهداف علمی که دارند و همچنین سابقه تحصیلی خود، دوره و برنامه دکترای مناسب با شرایط خودشان را انتخاب کنند. در این مرحله دانشجویان گزینه های زیادی را برای انتخاب دارند و در صورتی که متقاضی، دقیقا بداند که چه می خواهد به راحتی می تواند دوره مطلوب خود را پیدا کند. همان طور که قبلا به آن اشاره کردیم، دو نوع دکترای فردی و ساختار یافته وجود دارد که متقاضیان می توانند یکی از این دو دوره را برای ادامه تحصیل دکتری در آلمان انتخاب کنند. مدل مرسوم برای دانشجویان بین المللی، برنامه دکترای فردی می باشد. در این مرحله انتخاب یک سوپروایزر یا استاد راهنما کمک زیادی جهت راهنمایی و حمایت از متقاضیان برای پذیرش در دانشگاه خواهد کرد.
مرحله 2: مدرک کارشناسی ارشد خود را اخذ کنید.
برای شروع تحصیل دکتری در آلمان، مهم ترین مدرک رسمی، مدرک کارشناسی ارشد می باشد. مدرک کارشناسی ارشد متقاضیان باید توسط این کشور تائید شده و به رسمیت شناخته شود. برای این کار لازم است متقاضیان، مدرک خود را معادل سازی نمایند. داوطلبان دکتری برای تشخیص مدرک تحصیلی خود باید به دفتر رئیس یا هیئت امتحان دهندگان درخواست دهند. تصمیمات مربوط به تائید مدرک متقاضیان به عهده موسسه آموزش عالی آلمان خواهد بود.
مرحله 2: شرایط و مدارک لازم را برای اپلای فراهم کنید.
بسته به نوع دوره ای که متقاضیان برای تحصیل دکتری در آلمان انتخاب می کنند، مدارک و ملزومات متفاوت خواهد بود. اصلی ترین شرط موجود برای پذیرش دکتری در دانشگاه های آلمان، سابقه تحصیلی و معدل متقاضیان می باشد. ارائه انگیزه نامه (SOP) نیز در درجه دوم اهمیت قرار دارد. همچنین تجربه کاری و پرژه های تحقیقاتی نیز از موارد تاثیر گذار برای اپلای دکترا آلمان به شمار می رود. از دیگر شرایط لازم برای پذیرش دکتری در آلمان می توان به مدرک کارشناسی ارشد، نمره قابل قبول در آزمون های زبان، رزومه تحصیلی و پروپوزال یا طرح تحقیقاتی اشاره کرد. دانشجویان می توانند در مقطع دکترا به زبان انگلیسی تحصیل کنند و الزانی به تسلط به زبان آلمانی وجود نخواهد داشت. از این رو ارائه مدرک زبان انگلیسی برای پذیرش دکترا در این کشور کفایت می کند.
مرحله 3: درخواست اپلای خود را ثبت کنید.
پس از این که متقاضیان شرایط و مدارک لازم را برای تحصیل در آلمان مهیا کردند، نوبت به ارائه درخواست پذیرش می رسد. متقاضیان می توانند به روش های مختلف آنلاین و یا به صورت پستی، اقدام به ارائه درخواست اپلای برای دانشگاه نمایند و این روش بستگی به دانشگاه مورد نظر و روش آن ها برای ثبت درخواست دارد. پس از بررسی درخواست های متقاضیان، احتمالا مسئولین مربوطه از متقاضیان دعوت به مصاحبه خواهند کرد.
مرحله 4: ویزای تحصیلی خود را دریافت کنید.
پس از پذیرش دانشگاه و ارسال تائیدیه برای متقاضی، افراد باید برای دریافت ویزای تحصیلی اقدام کنند. دانشجویان عضو اتحادیه اروپا نیازی به ویزای تحصیلی ندارند، اما افرادی که خارج از اتحادیه اروپا هستند باید حتما برای دریافت ویزا اقدام کنند. برای این کار متقاضیان باید با در دست داشتن مدارک لازم و نامه پذیرش دانشگاه به سفارت آلمان مراجعه کرده و ویزای تحصیلی خود را دریافت کنند. افراد می توانند به صورت حضوری و یا به صورت آنلاین نسبت به مراجعه به سفارت این کشور اقدام نمایند. مدت زمان لازم برای دریافت ویزای آلمان حدود 25 روز خواهد بود.
آیا پیدا کردن سوپروایزر برای متقاضیان مقطع دکتری الزامی است؟
همان طور که در مراحل اپلای برای دکترا در آلمان نیز به آن اشاره شد، متقاضیان باید برای خود یک سوپروایزر یا استاد راهنما پیدا کنند. مراحل اخذ پذیرش برای تحصیل دکتری در آلمان، کار چندان ساده ای نیست و دانشجویان به کسی نیاز دارند تا او را در این مسیر راهنمایی کرده و به عنوان رابطی بین دانشگاه و ان ها عمل کند. از این رو داشتن سوپروایزر برای اپلای دکترا آلمان، بسیار ضروری می باشد و یکی از شرایط اصلی پذیرش به شمار می رود.
متقاضیان برای یافتن سوپروایزر باید درخواست خود را برای چندین استاد راهنما ارسال کنند تا در نهایت بتوانند استاد راهنمای مناسب خود را بیابند. پس از یافتن استاد مورد نظر دانشجویان با انجام مصاحبه با سوپروایزر خود، باید بتوانند او را قانع کنند که لایق تحصیل در دانشگاه های آلمان می باشند. در صورتی که متقاضیان در مصاحبه با استاد راهنما موفق شوند، می توانند پذیرش دانشگاه مربوطه را اخذ کنند، چرا که نظر استاد راهنما برای دانشگاه نقش مهمی دارد. سوپروایزر به افراد در فرایند پذیرش کمک می کند و همچنین می تواند به متقاضیان فاند دانشجویی ارائه دهد.
مدارک مورد نیاز برای اپلای مقطع دکتری
متقاضیان برای اخذ پذیرش و اپلای برای دکترا در آلمان، باید یک سری مدارک را آماده کنند و آن ها را به سفارت کشور آلمان ارائه دهند. کمبود و وجود نقص در مدارک متقاضیان برای پذیرش دکتری سبب رد شدن درخواست افراد می شود و ممکن است فرایند پذیرش را ماه ها به تعویق بیندازد. از این رو تهیه مدارک به صورت کامل و بدون نقص، نقش مهمی در اخذ پذیرش خواهد داشت. مدارک موردنیاز، بسته به دانشگاه و دوره تحصیلی افراد، متفاوت خواهد بود و متقاضیان برای اطلاع دقیق از آن ها باید به سایت دانشگاه مورد نظر مراجعه کنند. با این حال یک سری مدارک در تمام شرایط یکسان هستند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
- توصیه نامه
- انگیزه نامه
- رزومه تحصیلی
- پروپوزال
- مدرک زبان انگلیسی و یا آلمانی
- ریز نمرات و سوابق تحصیلی
لازم به ذکر است که برخی دانشگاه ها ممکن است برای بررسی مدارک متقاضیان، حدود 20 یورو دریافت کنند که به این هزینه، اپلیکیشن فی (application fee) گفته می شود. البته اغلب دانشگاه و موسسات خصوصی این مبلغ را دریافت می کنند.
توصیه نامه (Reference letter)
توصیه نامه نامه ای است که توسط یک استاد دانشگاه عضو هیئت علمی برای توصیف دانشجو جهت ادامه تحصیل نوشته می شود. توصیه نامه معمولا به زبان انگلیسی نگارش شده و نیازی به ترجمه رسمی ندارد، مگر این که دانشگاهی ترجمه رسمی آن را بخواهد. از نظر میزان محتوا، متن توصیه نامه بین نصف صفحه تا دو سوم صفحه و نهایتا یک صفحه کفایت می کند و بیشتر از این مقدار تاثیر منفی خواهد داشت. اساتید در نوشتن توصیه نامه نباید اغراق نموده و بیش از حد از دانشجو تعریف کنند، چرا که این گونه، کمی غیر عادی به نظر خواهد رسید. افراد بهتر است دو یا سه توصیه نامه از هر یک از اساتید خود بگیرند تا بتوانند به دانشگاه های مختلف برای پذیرش، ارسال کنند.
انگیزه نامه (SOP)
SOP کوتاه شده واژه Statement of Purpose است که به آن انگیزه نامه گفته می شود. انگیزه نامه نامه ای است که متقاضیان برای دانشگاه مقصدشان ارسال می کنند و از انگیزه های خود برای درخواست پذیرش در آن دانشگاه می نویسند. انگیزه نامه یک مقاله است که به مسئولان پذیرش می گوید که متقاضی چه کسی است، چرا درخواست داده است، چرا یک متقاضی واجد شرایط برای تحصیل در آلمان محسوب می شود و قصد دارد در آینده چه کاری انجام دهد.
نگارش یک انگیزه نامه قوی، تاثیر قابل توجهی جهت پذیرش برای تحصیل در مقطع دکتری در آلمان خواهد داشت. دانشجویان باید با نوشتن انگیزه نامه، هدف خود را برای تحصیل در آلمان شرح دهند. نگارش انگیزه نامه علاوه بر اپلای دکتری آلمان برای دریافت ویزای تحصیلی در این مقطع نیز الزامی است. در واقع متقاضیان در انگیزه نامه ای که برای اپلای دانشگاه آماده می کنند، از صلاحیت های خود برای تحصیل در دانشگاه صحبت می کنند و در انگیزه نامه ای که برای دریافت ویزا به سفارت آلمان ارائه می دهند، از صلاحیت های خود برای دریافت ویزا سخن می گویند. برخی از سفارت های آلمان در صورتی که وقت گرفتن مصاحبه را نداشته باشند، انگیزه نامه را به عنوان مصاحبه برای متقاضیان در نظر می گیرند. حتی اگر افراد در سفارت آلمان مصاحبه نیز داشته باشند، باز هم انگیزه نامه یک مدرک مهم تلقی می شود و نقش مهمی در پذیرش آن ها دارد.
چگونه یک SOP خوب برای اپلای در دانشگاههای المان بنویسیم؟
انگیزه نامه اگر به خوبی نوشته شود، می تواند بر روی مامور سفارت خانه آلمان نیز تاثیر بگذارد تا ویزای تحصیلی افراد را صادر کند. تا قبل از این، فرمت خاصی برای نوشتن انگیزه نامه وجود نداشت و افراد بدون فرمت، انگیزه نامه خود را می نوشتند. در حالی که در حال حاضر، سفارت آلمان یک فرم مخصوص برای نگارش انگیزه نامه صادر کرده است. در نگارش انگیزه نامه برخی قوانین وجود دارد که باید آن ها را رعایت کنید. در نوشتن انگیزه نامه باید ابتدا خودتان را به صورت مختصر معرفی کنید، سپس اهداف خود را از تحصیل در آلمان بیان کنید. مهم ترین بخش انگیزه نامه نیز نگارش هدف برای رفتن به آلمان می باشد.
برای نوشتن انگیزه نامه بهتر است، ابتدا یک پیش زمینه تحصیلی در مورد خودتان و اهداف تحصیل در آلمان بیان کنید. پس از آن توضیحی در مورد دانشگاه و رشته تحصیلی خود ارائه دهید و علاوه بر آن در مورد شهرت دانشگاهتان نیز اطلاعاتی را در اختیار مامور ویزا قرار دهید. به طور کلی در انگیزه نامه باید در مورد هدف مهاجرت به آلمان، اطلاعات لازم در مورد خودتان، دلایلی که چرا این رشته و مخصوصا این دانشگاه را برای تحصیل انتخاب کرده اید، هدفتان پس از فارغ التحصیلی، سوابق تحصیلی تان و این که چرا فکر می کنید دریافت مدرک از دانشگاه های آلمان خوب است، صحبت کنید. در نگارش انگیزه نامه باید تمامی موارد ذکر شده آورده شود، چرا که برای دانشگاه مورد نظر و همچنین سفارت خانه آلمان از اهمیت بالایی برخوردار است.
رزومه تحصیلی (CV)
یکی از مدارک مهم برای پذیرش جهت تحصیل دکتری در آلمان، رزومه قوی می باشد، چرا که زمان مکاتبه با اساتید، اولین چیزی که به آن توجه می شود رزومه است. برای نوشتن یک رزومه قوی باید به ویژگی های مثبت خود تاکید بیشتری داشته باشید و خود را یک فرد منحصر به فرد نشان دهید. همچنین نکات منفی خود را کم رنگ جلوه داده و کم تر در مورد آن صحبت کنید. در رزومه خود باید علایق تحقیقاتی، سمینار ها و ورکشاپ ها، سابقه کار، مهارت های مختلف، کار های داوطلبانه و … را عنوان کنید.
پروپوزال
از دیگر مدارکی که متقاضیان باید برای پذیرش تحصیل دکتری در آلمان ارائه دهند، پروپوزال می باشد که باید مورد تائید استاد راهنما قرار گیرد. پروپوزال از واژه propose به معنای پیشنهاد دادن گرفته شده است. به عبارت دیگر پروپوزال طرحی است که دانشجویان در ذهن دارند و می خواهند آن را عملی کنند و باید این طرح را به صورت مکتوب و استاندارد به گروهی ارائه دهند. پروپوزال برای این نگارش می شود که متقاضی استاد راهنمای خود را قانع کند که موضوع تحقیقش مناسب و قابل مدیریت می باشد. کلمه قانع کردن خیلی مهم است و در صورتی که دانشجو نتواند استاد خود را قانع کند، باید پروپوزال خود را تصحیح نماید.
پروپوزال به تنهایی نقشی در اپلای دکترا آلمان ندارد و در کنار رزومه، مقالات، تحقیق و پژوهش های متقاضی در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد، تاثیر خود را خواهد گذاشت. در مقطع دکترای دانشگاه های آلمان، روال به این صورت است که دانشجو پس از پاس کردن تعدادی واحد و انجام یک سری کار های تحقیقاتی به صورت پروژه ای، در صورتی که از استاد راهنمای خود تائید نهایی دریافت کرد، می تواند از تز یا پایان نامه خود دفاع کند.
مدرک زبان انگلیسی یا آلمانی
همان طور که قبلا به آن اشاره شد، دانشجویان دکتری می توانند به هر دو زبان آلمانی و انگلیسی در دانشگاه های آلمان تحصیل کنند. برای تحصیل به زبان انگلیسی در آلمان، مرسوم ترین مدارک زبان، آیلتس و تافل می باشند که نمره بالا در آن ها نقش تعیین کننده ای برای تحصیل در دانشگاه های این کشور خواهد داشت. حداقل نمره لازم برای مدرک آیلتس، 6.5 و حداقل نمره مدرک تافل، 79 می باشد. برای تحصیل به زبان آلمانی نیز دانشجویان باید مدرک زبان آلمانی در سطح C1 و B2 ارائه دهند. در صورتی که افراد مدرک زبان نداشته باشند، امکان اخذ پذیرش در مقطع دکتری آلمان را نخواهند داشت.
ریزنمرات و سوابق تحصیلی
ارائه ریز نمرات نیز یکی از اصلی ترین شرایط برای پذیرش در مقطع دکتری آلمان به شمار می رود. در کنار ریز نمرات، متقاضیان باید سوابق و مدارک تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد را نیز ارائه دهند. همان طور که قبلا به آن اشاره شد، برای تحصیل در مقطع دکتری در آلمان، مدارک تحصیلی افراد باید توسط سفارت آلمان تائید شود و در صورت نیاز، معادل سازی گردد. متقاضیان همچنین باید ریز نمرات و سوابق تحصیلی خود را به زبان آلمانی ترجمه کنند و سپس به دانشگاه مورد نظر ارائه دهند.
آیا با تحصیل در مقطع دکتری در آلمان می توان اقامت دائم اخذ نمود؟
بسیاری از دانشجویان بین المللی که برای تحصیل دکتری در آلمان اقدام می کنند، علاقه دارند پس از اتمام تحصیلات در این کشور بمانند. از آن جایی که آلمان دارای موقعیت های شغلی مناسب، رفاه اجتماعی بالا و امکانات مطلوب می باشد، متقاضیان دکتری به دنبال دریافت اقامت دائم این کشور می باشند. دانشجویان دکتری در طول تحصیل خود فرصت انجام کار های پاره وقت را دارند و می توانند از این طریق مهارت های خود را تقویت کنند. افراد پس از اتمام تحصیلات دکتری، به مدت 18 ماه می توانند در کشور آلمان مانده و به دنبال شغل مناسب بگردند.
در صورت یافتن شغل مورد نظر، افراد می توانند ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل کنند. پس از دریافت ویزای کاری، افراد مجوز اقامت و یا کارت آبی ( blue card) را خواهند داشت. بلوکارت یا کارت آبی اعتبار محدودی دارد و افراد در صورتی که به صورت مداوم مشغول به کار باشند، می توانند مجوز اقامت خود را بدون مشکل تمدید نمایند. چهار سال پس از مجوز بلوکارت و کار کردن در آلمان و همچنین پرداخت مرتب مالیات، افراد می توانند اقدام به اخذ اقامت دائم آلمان نمایند. متقاضیان پس از اخذ اقامت دائم آلمان می توانند به صورت نا محدود در این کشور کار، تحصیل و زندگی کنند. افرادی که اجازه اقامت دارند، می توانند خانواده شان را نیز با خود همراه کنند، که این یکی از اصلی ترین مزایای زندگی در المان می باشد. در ادامه به توضیح ویزای همراه خواهیم پرداخت.
شرایط ویزای همراه دانشجویان دکترا
دانشجویان بین المللی برای تحصیل در کشور های خارجی، همواره یک دغدغه اصلی داشته اند و آن امکان همراهی خانواده شان بوده است. خوشبختانه برای متقاضیان تحصیل دکتری در آلمان، این امکان فراهم شده که بتوانند در طول اقامت تحصیلی، خانواده خود را نیز همراهشان به این کشور بیاورند. برای ارائه درخواست ویزای همراه، دانشجویان دکتری باید ابتدا به تنهایی وارد کشور آلمان شده و پس از گذشت زمانی حدود 90 تا 365 روز، اقدام به ارائه درخواست ویزای همراه به سفارت آلمان نمایند. دریافت ویزای همراه یک سری شرایطی دارد که متقاضی باید قبل از هر کاری، اقدام به فراهم کردن آن ها نماید. در ادامه به شرایط لازم برای دریافت ویزای همراه اشاره می کنیم:
ارائه تمکن مالی
یکی از اصلی ترین شرایط ویزای همراه برای دانشجویان دکتری، داشتن تمکن مالی می باشد. متقاضیان برای به همراه بردن خانواده خود، باید بتوانند هزینه های زندگی آن ها را تامین کنند. این سرمایه مالی باید کل مدت اقامت در آلمان را پوشش دهد و فرد نباید برای تامین هزینه های خود و خانواده اش وابسته به دولت این کشور باشد.
شرایط سنی
برای دریافت ویزای همراه، همسر متقاضی باید دارای حداقل 18 سال سن باشد و فرزندان وی نیز بایستی کم تر از 16 سال سن داشته باشند. در صورتی که سن فرزندان بیشتر از 16 باشد، باید به زبان آلمانی تسلط داشته باشند.
داشتن محلی برای اقامت
یکی دیگر از شرایط همراه کردن خانواده با خود برای تحصیل در آلمان، داشتن محلی مناسب برای زندگی می باشد. در صورتی که دانشجو محل مناسبی برای اقامت خود و خانواده اش در این کشور نداشته باشند، امکان اخذ ویزای همراه را نخواهد داشت.
مهارت زبان
همسر دانشجو برای دریافت ویزای همراه باید مهارت زبان آلمانی داشته باشد که این مهارت حداقل سطح A1 در CEFR خواهد بود. فرزندان زیر 16 سال نیازی به مهارت زبان ندارند، در صورتی که بین 16 تا 18 ساله باشند، باید حداقل از مهارت زبان آلمانی در سطح C1 در CEFR برخوردار باشند.
شرایط ازدواج
برای دریافت ویزای همراه، دانشجو باید قبل از اخذ ویزای دانشجویی، با همسر خود ازدواج کرده باشد. در صورتی که دانشجویان دکتری پس از صدور ویزای تحصیلی اقدام به ازدواج نمایند، نمی توانند برای همسر خود ویزای همراه دریافت کنند.
وضعیت تاهل فرزندان
دانشجویان برای تحصیل در مقطع دکتری در آلمان، تنها می توانند برای فرزندان مجرد خود ویزای همراه دریافت کنند. فرزندان متاهل و یا بیوه مشمول ویزای همراه نخواهند شد.
وضعیت پدر و مادر
دانشجویان دکتری فقط در صورتی می توانند برای والدین خود نیز ویزای همراه دریافت کنند که سن بالایی داشته و نیاز به مراقبت داشته باشند.
مدت زمان اقامت
دانشجو در صورتی می تواند برای خانواده خود درخواست ویزای همراه بدهد که خود دارای اجازه اقامت حداقل یک ساله باشد.
بهترین دانشگاه های آلمان در مقطع دکترا
کشور آلمان بیش از 500 موسسه آموزش عالی و دانشگاه دارد که مشغول به فعالیت هستند و هر ساله دانشجویان زیادی را جذب می کنند. این کشور به دلیل داشتن دانشگاه های معتبر در سطح جهانی، مورد توجه بسیاری از دانشجویان بین المللی در سراسر دنیا قرار گرفته است. بسیاری از دانشگاه های آلمان در لیست بهترین دانشگاه های جهان قرار گرفته اند و در رتبه بندی جهانی QS دارای رتبه های خوبی می باشند. در ادامه به برخی از بهترین دانشگاه ها برای تحصیل در مقطع دکتری در آلمان به همراه رتبه های جهانی آن ها اشاره می کنیم.
نام دانشگاه | رتبه کشوری | رتبه جهانی (QS) |
دانشگاه فنی مونیخ Technische Universität München | 1 | 87 |
دانشگاه هایدلبرگ آلمان Ruprecht Karls Universität Heidelberg | 3 | 98 |
موسسه فنی کارلسروهه Karlsruhe Institute of Technology | 4 | 153 |
دانشگاه هامبورگ Universität Hamburg | 5 | 156 |
دانشگاه آخن آلمان Rheinisch Westfalische Technische Hochschule Aachen | 6 | 160 |
دانشگاه بن Rheinische Friedrich Wilhelms Universität Bonn | 7 | 161 |
دانشگاه آزاد برلین Freie Universität Berlin | 8 | 185 |
دانشگاه درسدن Technische Universität Dresden | 9 | 199 |
دانشگاه فرایبورگ Universität Freiburg | 10 | 204 |
دانشگاه توبینگن Universität Tubingen | 11 | 220 |
دانشگاه هومبولت برلین Humboldt Universität zu Berlin | 12 | 226 |
دانشگاه کلن Universität zu Köln | 13 | 233 |
دانشگاه مونستر Universität Münster
| 14 | 236 |
دانشگاه گوتنبرگ Johannes Gutenberg Universität Mainz | 15 | 261 |
دانشگاه فریدریش- الکساندر ارلانگن- نورنبرگ (1) Friedrich Alexander Universität Erlangen Nürnberg FAU
| 16 | 270 |
دانشگاه گوتینگن Georg-August-Universität Göttingen | 17 | 273 |
دانشگاه لایپزیگ Universität Leipzig | 18 | 273 |
دانشگاه وورزبورگ Universität Würzburg | 19 | 293 |
دانشگاه دویسبورگ اسن آلمان Universität Duisburg Essen | 20 | 316 |
مدت زمان تحصیل دانشجویان PhD
یکی از رایج ترین سوالات دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل دکتری در آلمان را دارند، این است که تحصیل در این دوره چه قدر طول می کشد؟ دوره دکترا شامل تعداد محدودی واحد های درسی است و بخش دیگر آن را پایان نامه تشکیل می دهد. مدت زمان تحصیل در مقطع دکتری در آلمان بستگی به عوامل مختلفی از جمله رشته تحصیلی و دانشگاه مورد نظر دارد. اما در حالت کلی برای تحصیل PhD در این کشور، بین 3 تا 4 سال زمان لازم است. مدت زمان تحصیل در دوره PhD به توانایی های فردی دانشجو نیز بستگی دارد و ممکن است، دانشجویی دوره دکترای خود را زودتر از موعد به پایان برساند.
هزینه تحصیل دکتری در المان
به طور کلی کشور آلمان به رایگان بودن و پایین بودن هزینه تحصیل در دنیا شهرت دارد. این کشور سطح بالایی از آموزش و امکانات تحصیلی را در قبال هزینه ای بسیار اندک و حتی رایگان در اختیار دانشجویان بومی و بین المللی قرار می دهد. تحصیل در مقطع دکتری در آلمان صرف نظر از ملیت افراد، رایگان است و دانشجویان تا 3 سال، هیچ هزینه ای برای تحصیل پرداخت نخواهند کرد. در صورتی که تحصیلات دانشجویان بیش از 3 سال طول بکشد، باید هزینه سال های اضافه ای که تحصیل می کنند را پرداخت کنند. این هزینه به ازای هر دانشگاه در آلمان متفاوت است، اما برخی از دانشگاه های خصوصی این کشور، بین 300 تا 3000 هزار یورو از دانشجو دریافت می کنند. اگر چه تحصیل دکتری در آلمان رایگان است، اما متقاضیان باید برای انجام ثبت نام و دریافت خدمات دانشجویی مبلغی حدود 150 تا 200 یورو را پرداخت نمایند. همچنین برخی هزینه ها وجود دارد که لازم است قبل از مهاجرت به آلمان برای تحصیل در مقطع دکتری لحاظ شود. در ادامه به این مخارج اشاره می کنیم:
- هزینه ویزای دانشجویی بلند مدت به مبلغ 75 یورو
- هزینه ویزای تحصیلی شنگن به مبلغ 60 یورو
- هزینه آزمون زبان آیلتس به مبلغ 233 یورو
- هزینه آزمون زبان تافل به مبلغ 228 یورو
- هزینه بیمه سلامت حدود 1341 یورو
هزینه زندگی دانشجویی در کشور آلمان
با وجود این که تحصیل در مقطع دکتری در آلمان، رایگان می باشد، اما متقاضیان بایستی هزینه زندگی در این کشور را بپردازند. هزینه زندگی دانشجویی در آلمان، بستگی به سبک زندگی افراد و شهری که در آن اقامت دارند خواهد داشت. برای مثال زندگی در شهر کوچکی همچون لایپزیگ، بسیار ارزان تر از زندگی در شهر های بزرگی همچون برلین و هامبورگ خواهد بود. هزینه های زندگی دانشجویی در این کشور شامل خورد و خوراک، محل اقامت، حمل و نقل، خرید لوازم تحصیل و … می باشد. بخش عمده هزینه های زندگی در آلمان مربوط به مسکن و اقامت افراد می شود. در آلمان، معمولا مسکن ارزان قیمت به ندرت یافت می شود و اجاره بها بخش زیادی از دارایی دانشجویان را به خود اختصاص می دهد.
برای حل این مشکل دانشجویان می توانند از خوابگاه های دانشجویی برای اقامت استفاده کنند. هزینه اقامت در خوابگاه در یک اتاق متوسط حدود 246 یورو در ماه می باشد. چنان چه افراد مایل به اقامت در خوابگاه نباشند، می توانند در آپارتمان های اشتراکی به همراه چند دانشجوی دیگر زندگی کنند. در این صورت افراد برای اقامت در یک اتاق در یک آپارتمان مشترک، باید هزینه ای حدود 363 یورو در ماه پرداخت کنند. اگر دانشجویی ترجیح دهد به تنهایی زندگی کند، می تواند یک آپارتمان شخصی اجاره کند که گران ترین نوع اقامت دانشجویی خواهد بود. در عوض این نوع اقامت بسیار راحت و کم دردسر می باشد و افراد باید برای اجاره یک آپارتمان حدود 389 یورو در ماه هزینه کنند.
از دیگر هزینه های زندگی می توان به هزینه خورد و خوراک اشاره کرد که خوشبختانه قیمت مواد غذایی و نوشیدنی در آلمان بالا نیست. در کل افراد می توانند با 850 یورو در ماه، یک زندگی دانشجویی را در آلمان بگذرانند. اگر بخواهیم به هزینه های خورد و خوراک در آلمان بپردازیم می توانیم به جدول زیر اشاره کنیم که قیمت برخی اقلام مصرفی در آن آورده شده است:
اقلام مورد نیاز | هزینه |
یک لیتر شیر | 0.84 یورو |
500 گرم نان سفید | 1.34 یورو |
12 عدد تخم مرغ | 2.23 یورو |
یک کیلوگرم سیب زمینی | 1.29 یورو |
یک کیلوگرم برنج | 1.98 یورو |
یک کیلوگرم پیاز | 1.29 یورو |
یک کیلو گرم مرغ | 7.13 یورو |
یک کیلوگرم گوشت گوساله | 10.06 یورو |
یک کیلوگرم موز | 1.66 یورو |
یک کیلوگرم سیب | 2.3 یورو |
شرایط کار در حین تحصیل
برای تامین هزینه های زندگی در آلمان، دانشجویان دکترا می توانند حین تحصیل در این مقطع، به صورت نیمه وقت کار کنند. دانشجویان دکترا نیز همانند دانشجویان سایر مقاطع تحصیلی در آلمان، از اجازه کار حین تحصیل برخوردارند. دانشجویان می توانند 20 ساعت در هفته و در تعطیلات به صورت تمام وقت کار کنند. درآمد حدودی برای کار نیمه وقت و 20 ساعت در هفته حدود 450 یورو خواهد بود. دانشجویان دکترا می توانند به عنوان دستیار تدریس در دانشگاه مشغول شده و حقوق دریافت کنند. همچنین می توانند در پروژه های تحقیقاتی فعالیت کرده و در قبال انجام پژوهش های مختلف مبلغی را به عنوان حقوق دریافت نمایند. علاوه بر موارد ذکر شده دانشجویان دکترا می توانند به کار های دیگری نیز تحت عنوان شغل پاره وقت مشغول شوند که از جمله آن ها می توان به کار در فروشگاه ها، رستوران ها، تدریس خصوصی و … اشاره کرد. دانشجویان تمام وقت خارج از اتحادیه اروپا این امکان را دارند که حداکثر 120 روز به صورت تمام وقت و یا 240 روز به صورت نیمه وقت کار کنند. دانشجویان دکتری پس از اتمام تحصیلات در آلمان می توانند با تمدید ویزای تحصیلی خود، به دنبال کار بگردند و پس از یافتن شغل مناسب، ویزای کاری دریافت نموده و به طور تمام وقت و بدون محدودیت مشغول به کار شوند.
آینده کاری فارغ التحصیلان
آلمان دارای بازار کار بسیار قوی بوده و کم ترین نرخ بیکاری در اروپا را دارد. دانشجویان زیادی با هدف کار پس از تحصیل، مهاجرت تحصیلی به آلمان را انتخاب می کنند. بسیاری از دانشجویان دکتری علاقه دارند، پس از اتمام تحصیلات همان جا مانده و مشغول به کار شوند. قوانین کار پس از تحصیل دکترا در کشور آلمان بستگی به این دارد که متقاضیان از کدام کشور ها هستند. دانشجویان اتحادیه اروپا نیاز به مجوز برای کار ندارند، در حالی که دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا باید اجازه اقامت خود را تا 18 ماه پس از فارغ التحصیلی تمدید کنند تا به دنبال شغل متناسب با رشته تحصیلی خود بگردند. از آن جایی که اکثر دانشگاه های آلمان از نظر رتبه علمی در رنکینگ بالایی قرار دارند، دانشجویان دکتری فارغ التحصیل از این دانشگاه ها، شانس بالایی برای یافتن شغل مناسب و با درآمد بالا خواهند داشت.
آلمان کشوری پیشرفته می باشد و صنعت آن در دنیا حرف اول را می زند. از این رو فرصت های شغلی فراوانی در این کشور وجود دارد و افراد با توجه به تخصصی که دارند می توانند در بهترین شغل ها مشغول شوند. موقعیت های شغلی در آلمان خیلی بیشتر از جمعیت این کشور می باشد، به طوری که دولت آلمان هر ساله اقدام به جذب نیروی کار خارجی می نماید. فارغ التحصیلان دکتری در آلمان پس از یافتن شغل می توانند ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل کرده و در این کشور بمانند. پس از چند سال کار در این کشور، این امکان وجود دارد که افراد برای اقامت دائم خود درخواست دهند و سپس شهروندی آلمان را دریافت کنند.
مزایای تحصیل PhD
آلمان با داشتن معتبر ترین دانشگاه ها در جهان و ارائه امکانات عالی برای آموزش و همچنین برخورداری از کیفیت بالای تحصیل، دانشجویان زیادی را از نقاط مختلف دنیا به خود جذب کرده است. در طی پنج سال اخیر شمار دانشجویان بین المللی که در آلمان تحصیل می کنند بیش از 30 درصد افزایش یافته و به حدود 400.000 نفر رسیده است. این تعداد دانشجوی خارجی، خود گویای جذابیت دانشگاه های این کشور و اعتبار جهانی آن ها می باشد. تحصیل در آلمان مزایای بسیاری دارد و این مزایا برای تحصیل در مقطع دکتری دو برابر خواهد بود. در ادامه به برخی مزایای تحصیل دکتری در آلمان اشاره می کنیم:
- تحصیل در آلمان رایگان بوده و یا با هزینه های بسیار پایینی انجام می شود.
- امکان دریافت بورسیه و کمک هزینه های تحصیلی متعددی وجود دارد.
- هزینه های زندگی در آلمان به نسبت سایر کشور ها مقرون به صرفه می باشد.
- فرصت های شغلی فراوانی حین تحصیل و پس از اتمام تحصیلات در آلمان وجود دارد.
- آلمان دارای دانشگاه های معتبر و سطح بالا می باشد.
- آلمان علاوه بر پیشرفته بودن، دارای طبیعت زیبایی می باشد.
- بیشتر دوره های تحصیلی در آلمان به زبان انگلیسی تدریس می شوند.
- پس از اتمام تحصیلات در آلمان امکان اخذ اقامت دائم و پاسپورت آلمانی وجود دارد.
- درآمد افراد در این کشور رقم خوبی است.
- دانشجویان می توانند پس از تحصیل، ویزای 18 ماهه جستجوی کار دریافت کنند.
- دانشجویان در طول تحصیل می توانند 20ساعت در هفته کار کنند.
سخن پایانی
کشور آلمان به دلیل برخورداری از بهترین دانشگاه ها و داشتن بالا ترین کیفیت در آموزش، به جذاب ترین مقصد تحصیلی برای دانشجویان بین المللی تبدیل شده است. تحصیل در مقطع دکتری در آلمان رویای بسیاری از دانشجویان در سراسر دنیا می باشد. بسیاری از متقاضیان دکتری در آلمان، علاقه دارند پس از اتمام تحصیلات در همین کشور بمانند و کار کنند. فرصت های شغلی فراوان در این کشور سبب شده، بسیاری از افراد به فکر مهاجرت به آلمان بیفتند و اقدام به تحصیل و کار در این کشور نمایند. تحصیل دکتری در آلمان کاملا رایگان می باشد، حتی برخی دانشگاه ها به دانشجویان دکتری حقوق نیز پرداخت می کنند. دانشجویان دکتری همچنین می توانند با فراهم کردن شرایط لازم، اقدام به اخذ بورسیه نمایند و هزینه های زندگی خود را در این کشور کاهش دهند. یکی از اصلی ترین شرایط برای پذیرش و تحصیل دکترا در کشور آلمان، نظر استاد راهنما می باشد که نقش مهمی در تصمیم مسئولین دانشگاه برای پذیرش افراد به عنوان دانشجو دارد. بنابراین دانشجویان باید سعی کنند، نظر استاد راهنما را جلب کرده و او را قانع کنند که لایق تحصیل در دانشگاه های آلمان می باشند. در صورتی که قصد تحصیل در مقطع دکتری در آلمان را دارید، می توانید با وکیل مهاجرت به آلمان در مجموعه رویال مهاجرت مراجعه کرده و راهنمایی های لازم را از آنان دریافت کنید.