ویزای بازنشستگی در آلمان 2023 | شرایط اقامت بازنشستگی
آلمان در سال های اخیر توانسته خود را به عنوان یکی از قطب های اقتصادی در قاره اروپا و سراسر جهان معرفی کند. افرادی که در این کشور کار می کنند باید به این نکته توجه داشته باشند که اطلاع از سیستم بازنشستگی در آلمان اهمیت زیادی دارد. اگر شما هم می خواهید در آلمان به کار بپردازید و مشتاق کسب اطلاعات در زمینه بازنشستگی در این کشور هستید، این مقاله از رویال مهاجرت را از دست ندهید. ما در این مطلب شما را با شرایط، حقوق و سن بازنشستگی در آلمان آشنا می کنیم.
اگر شما هم قصد مهاجرت، اقامت تحصیلی، کاری یا سرمایه گذاری در کوتاه ترین زمان را دارید، کافیست با شماره 90003515 تماس گرفته تا وکلای مهاجرتی رویال شما را راهنمایی نمایند
همه چیز درباره بازنشستگی در آلمان
بر اساس شاخص ها و آمارهای موجود، سیستم بازنشستگی در کشور آلمان یکی از سیستم های ارتقا یافته و پیشرفته در سراسر جهان می باشد. دولت آلمان تلاش های زیادی را در زمینه اصلاح و ساده سازی سیستم بازنشستگی خود انجام داده است و همین باعث شده تا هر سال رتبه سیستم بازنشستگی این کشور در جهان بهبود پیدا کند. از سوی دیگر بر اساس آمارها بخش زیادی از جمعیت کشور آلمان را افراد سالخورده و کهن سال تشکیل می دهند. دولت فدرال این کشور برای حمایت از این جمعیت، لایحه بازنشستگی را تدوین کرده و از سال ۲۰۰۲ اصلاحات زیادی را در این سیستم اعمال کرده است. تغییراتی که در سیستم بازنشستگی آلمان به وجود آمده، شامل مواردی همچون افزایش تدریجی سن بازنشستگی قانونی و کاهش میزان حداکثر پرداختی بازنشستگی دولت می باشد. ناگفته نماند که سیستم بازنشستگی در این کشور، از یک سیستم پرداختی تشکیل شده است که در آن تلاش می شود تا از افراد کهنسال و بازنشسته بیشتر حمایت شود. در واقع میتوان گفت یکی از مزایای مهاجرت به آلمان، شرایط مطلوب بازنشستگی در این کشور است.
بر اساس قوانین آلمان، افراد از سن ۶۵ سالگی می توانند در این کشور از مزایای بیمه بازنشستگی بهره مند شوند. در این حالت حدود ۷۰ درصد از درآمد کاری خالص فرد به عنوان حقوق بازنشستگی به وی پرداخت می شود. برای درک سیستم بازنشستگی در کشور آلمان باید به این نکته توجه داشته باشید که همه افراد در این کشور باید تحت پوشش یک نوع بیمه قرار گرفته باشند.افرادی که توانایی مالی برای خریداری بیمه های خصوصی را ندارند نیز تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی می باشند. بیمه بازنشستگی این افراد از محل حق بیمه تامین اجتماعی آنها کسر می شود. افرادی که تحت پوشش بیمه های تامین اجتماعی نیستند نیز می توانند به صورت داوطلبانه بیمه بازنشستگی عمومی را پرداخت کنند تا در دوران پیری و کهنسالی از حقوق بازنشستگی بهره مند شوند.
قانون بیمه بازنشستگی در آلمان
قانون بیمه بازنشستگی در آلمان به این صورت است که حق بیمه بازنشستگی افراد از محل بیمه پرداختی آنها کسر می شود. تمامی افرادی که ماهانه بیش از ۴۵۰ یورو درآمد داشته باشند، تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار می گیرند و بیمه بازنشستگی آنها به طور مشترک توسط شخص و کارفرمای وی پرداخت می شوند. بخشی از حق بیمه که باید توسط شخص پرداخت شود، از حقوق و دستمزد های وی کسر خواهد شد. مبالغ پرداختی بیمه، توسط دولت آلمان جمع آوری شده و به عنوان حقوق به افرادی که در حال حاضر بازنشسته هستند پرداخت خواهد شد.در واقع حق بیمه ای که در حال حاضر یک شهروند جوان در آلمان پرداخت می کند، به عنوان حقوق بازنشستگی به افراد کهنسال پرداخت می شود. این شخص زمانی که به سن پیری برسد نیز حقوق خود را از محل حق بیمه افراد جوان دریافت می کند.
محاسبه حقوق بازنشستگی در آلمان
یکی از موارد بسیار مهم برای افرادی که قرار است دوران بازنشستگی خود را در آلمان سپری کنند، نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی در این کشور است. میزان حقوق در این دوران به مواردی از جمله سابقه کار، میزان درآمد و مقدار حق بیمه ای که فرد پرداخت کرده است بستگی دارد. هر چه میزان درآمد شخص و مقدار حق بیمه ای که پرداخت کرده بیشتر باشد، حقوق بازنشستگی وی نیز بالاتر خواهد بود.یکی از نکات بسیار مهم در این زمینه این است که تنها دوره هایی که فرد مشغول به کار بوده و هزینه بیمه را پرداخت کرده است، محاسبه خواهد شد. به عنوان مثال اگر فرد در دورانی از زندگی خود در یک موقعیت کاری با درآمد بالا حضور داشته باشد اما حق بیمه پرداخت نکند، این دوره تاثیری در میزان حقوق بازنشستگی او نخواهد داشت.
نحوه و محل ارائه درخواست حقوق بازنشستگی در آلمان
متقاضیان دریافت حقوق بازنشستگی در آلمان، باید در زمان تعیین شده درخواست خود را از طریق وبسایت یا پست به اداره بیمه بازنشستگی ارسال کنند. یکی از سوالاتی که معمولاً در این زمینه پیش می آید، این است که اگر کسی دوران کاری خود را خارج از آلمان گذرانده باشد آیا می تواند حقوق بازنشستگی را در آلمان دریافت کند؟ پاسخ مثبت است. چنانچه کسی سوابق کاری خود را در سایر کشورهای اروپایی طی کرده باشد، این امکان را دارد تا مدارک و درخواست خود را به اداره بیمه بازنشستگی آلمان ارائه دهد.
این اداره درخواست فرد را با اداره بیمه او در کشورهای اتحادیه اروپا در میان گذاشته و بعد از طی مراحل اداری و قانونی، فرد می تواند حقوق بازنشستگی مربوط به سوابق کاری خود در دیگر کشورها را نیز دریافت کند. چنانچه فرد سوابق کاری خود را در کشورهای اروپایی یا کشورهای هم پیمان مثل لیختن اشتاین، سوئیس، نروژ و ایسلند گذرانده باشد تحت شرایط خاصی می تواند حقوق بازنشستگی خود را در آلمان دریافت کند. البته به این نکته توجه داشته باشید که حقوق بازنشستگی پرداختی در این حالت، کامل نخواهد بود و بر اساس قوانین رایج بازنشستگی، در کشوری که فرد سوابق کاری خود را در آن گذرانده پرداخت می شود. به این ترتیب این امکان وجود دارد تا یک شخص چند حقوق بازنشستگی از کشورهای مختلف دریافت کند.
برترین کشور ها برای مهاجرت کاری
مهاجرت کاری به آلمان مهاجرت کاری به کانادا مهاجرت کاری به ترکیه مهاجرت کاری به فرانسه مهاجرت کاری به انگلستان مهاجرت کاری به اسپانیا مهاجرت کاری به سوئد مهاجرت کاری به اتریش مهاجرت کاری به مجارستان مهاجرت کاری به دانمارک مهاجرت کاری به آمریکا مهاجرت کاری به هلند مهاجرت کاری به ایتالیا
همچنین اگر کسی دوران کاری خود را در کشور آلمان سپری کرده و دوران بازنشستگی خود را در کشور دیگری ساکن شود، این امکان را دارد تا برای دریافت بیمه بازنشستگی خود درخواست بدهد. درخواست شخص توسط اداره بیمه کشوری که در آن ساکن شده؛ به اداره بازنشستگی آلمان ارسال می شود و بعد از طی مراحل قانونی، حقوق بازنشستگی به صورت ماهانه به فرد داده خواهد شد. به این نکته نیز توجه داشته باشید که بر اساس قوانین موجود، چنانچه شخصی به صورت دائمی از اتحادیه اروپا خارج شود، حقوق بازنشستگی وی قطع می شود.
مدارک مورد نیاز برای درخواست بازنشستگی در آلمان
اگر شما هم متقاضی دریافت حقوق بازنشستگی در آلمان هستید باید به این نکته توجه داشته باشید که یکی از مراحل مهم آن تهیه مدارک مورد نیاز برای ثبت درخواست بازنشستگی می باشد. مهمترین مدارک برای ارسال این درخواست عبارت است از:
- پاسپورت یا کارت شناسایی
- شماره شناسایی مالیات
- شماره و نام بیمه درمانی
- شماره حساب بانکی
- شماره بیمه بازنشستگی
- گواهی تولد فرزند یا فرزندان
- مدارک تحصیلی
اگر از افرادی هستید که دوره های کاری خود را در سایر کشورهای اتحادیه اروپا گذرانده اند، در زمان ثبت درخواست باید مدت زمان کار در هر یک از کشورهای اتحادیه اروپا را مشخص نمایید. همچنین به این نکته توجه داشته باشید که اگر متقاضی درخواست بازنشستگی خود را دیرتر از موعد مقررات ارسال کند یا پرونده به دلیل پیچیدگی، دیرتر از حالت عادی بررسی شود، حق بیمه فرد سه ماه کمتر پرداخت خواهد شد.
کار در آلمان در دوره بازنشستگی
بعضی از افرادی که بازنشسته می شوند، تمایل دارند تا در این دوران نیز مشغول به کار باشند. اگر شما هم این گونه هستید، باید بدانید که کار در دوران بازنشستگی در آلمان منع قانونی ندارد. بازنشستگان نیز می توانند در صورت تمایل مشغول به کار شوند و حتی می توانند در این دوره حق بیمه پرداخت کنند. گرچه پرداخت حق بیمه برای افراد بازنشسته الزامی نیست اما اگر کسی حق بیمه پرداخت کند این امر موجب افزایش حقوق بازنشستگی وی در آینده خواهد شد. به طور کلی در کشور آلمان، اجباری برای بازنشسته شدن فرد وجود ندارد یعنی حتی اگر فرد از سن بازنشستگی نیز گذشته باشد می تواند کار کند. حتی کار کردن بعد از گذر فرد از سن بازنشستگی، باعث افزایش حقوق بازنشستگی فرد به مقدار نیم درصد می شود. علت این موضوع کمبود نیروی کار در آلمان می باشد.
البته به این نکته توجه داشته باشید که چنانچه شخصی به دلیل پرداخت حق بیمه به مدت طولانی مشمول قانون بازنشستگی پیش از سن ۶۷ سال شود و بخواهد به کار کردن خود ادامه دهد می تواند میزان معینی درآمد در سال داشته باشد. چنانچه درآمد فرد از این مقدار یعنی ۶۳ هزار یورو در سال تجاوز کند، مازاد آن از حقوق بازنشستگی شخص کسر می شود. همانطور که گفتیم در کشور آلمان بازنشستگی اجباری وجود ندارد. تنها حالت اجباری برای بازنشستگی افراد، زمانی رخ می دهد که قرارداد کاری آنها با رسیدن به سن بازنشستگی پایان پیدا کند؛ یعنی در قرارداد فرد ذکر شده باشد که بعد از رسیدن فرد به سن بازنشستگی این قرارداد پایان پیدا می کند. در این شرایط فرد دیگر نمی تواند به کار کردن در شغل مربوطه ادامه دهد؛ اما فرد این امکان را دارد تا در سایر فرصت های شغلی مشغول به کار شود.
بیمه درمانی بازنشستگان
افرادی که در حال دریافت حقوق بازنشستگی هستند، از خدمات بیمه درمانی بازنشستگان در آلمان یا KVDR بهره مند می شوند. چنانچه شخصی در نیمه دوم زندگی کاری خود همچنان مشغول به کار بوده و دست کم ۹۰ درصد از هزینه های بیمه را پرداخت کرده باشد، به طور خودکار عضو بیمه خدمات درمانی بازنشستگان در کشور آلمان خواهد بود. در غیر این صورت، شخص می تواند در شرایط خاصی به صورت داوطلبانه و با پرداخت حق بیمه، به عضویت بیمه خدمات درمانی بازنشستگان در بیاید. میزان حق بیمه بازنشستگان نیز همچون سایر انواع بیمه آلمان، به میزان درآمد متقاضی بستگی دارد. منظور از درآمد متقاضی در اینجا، حقوق بازنشستگی فرد و سایر درآمدها از محل کار نیمه وقت و غیره می باشد.
شماره بیمه بازنشستگی در آلمان (PVNR)
یکی از موارد مهم برای افرادی که می خواهند از بیمه بازنشستگی و مزایای آن بهره مند شوند، شماره بیمه بازنشستگی می باشد. این شماره یک عدد ۱۲ رقمی است که از نخستین باری که فرد شروع به کار می کند و از طریق یک کارفرما در یک بیمه بهداشتی سلامت عمومی ثبت نام می شود، به وی تعلق می گیرد. بد نیست بدانید نوزادانی که از سال ۲۰۰۵ و سال های بعد از آن در آلمان متولد می شوند، به صورت خودکار از هنگام تولد شماره بیمه دریافت می کنند. این شماره در کارت تامین اجتماعی و نامه های اداره بیمه بازنشستگی درج می شود. چنانچه متقاضی شماره بیمه بازنشستگی خود را فراموش کند، می تواند با مراجعه به بیمه درمانی یا اداره بیمه بازنشستگی، آن را دریافت کند.
کمک های پایه برای بازنشستگان
ممکن است برخی از افراد در حالی که به سن پیری و کهنسالی رسیده اند، از حقوق بازنشستگی بهره مند نباشند یا حقوق دریافتی آنها کفاف خرج و مخارج زندگی شان را ندهد. این افراد در این صورت می توانند از کمک های پایه برای پرداخت هزینه های بیمه، پرستار، خوراک، پوشاک و اجاره خانه بهره مند شوند. چهار شرط برای دریافت کمک های پایه بازنشستگان وجود دارد که عبارت اند از:
- سکونت در آلمان
- رسیدن به سن بازنشستگی
- داشتن اجازه اقامت یا شهروندی آلمان
- اثبات درآمد ماهانه کمتر از ۸۳۸ یورو (این میزان حقوق شامل حقوق بازنشستگی و دستمزد شخص و همسر وی می باشد.)
چنانچه فردی چهار شرط ذکر شده را داشته باشد، می تواند با مراجعه به دفتر تامین اجتماعی محل اقامت خود، درخواستی برای دریافت کمک های پایه بازنشستگی ارسال نماید.
دریافت اقامت دائم آلمان در زمان بازنشستگی
بسیاری از افراد به دنبال دریافت اقامت دائم آلمان هستند. ممکن است شخصی بعد از رسیدن به سن بازنشستگی، بخواهد برای دریافت اقامت دائم این کشور اقدام کند. چنانچه شخص بتواند تمکن مالی خود را برای تامین هزینه های زندگی خود و افراد وابسته اثبات نماید، می تواند اقامت آلمان را دریافت کند. بنابراین در این حالت فرد باید اثبات کند که می تواند هزینه های زندگی خود را بدون استفاده از کمک های جاب سنتر و کمک های اجتماعی پرداخت نماید. حقوق بازنشستگی فرد باید به حدی باشد که تمامی هزینه های زندگی او را پوشش دهد.
از کار افتادگی قبل از بازنشستگی در آلمان
از کار افتادگی پیش از بازنشستگی به این معنی است که فرد پیش از آن که به سن بازنشستگی رسیده و به دلایلی همچون بیماری و حوادث غیر مترقبه، دیگر توانایی کار کردن نداشته باشد. در این شرایط فرد این امکان را دارد تا درخواست بازنشستگی به دلیل عدم توانایی داده و قبل از رسیدن به سن بازنشستگی، حقوق بازنشستگی دریافت کند.
شرایط لازم برای درخواست حقوق بازنشستگی در شرایط از کار افتادگی
مهمترین شروط برای دریافت حقوق از کار افتادگی عبارت اند از:
- نرسیدن به سن بازنشستگی
- عدم توانایی کار تمام وقت به صورت دائم؛ یعنی فرد نتواند حداقل ۶ ساعت در روز کار کند.
- سابقه پرداخت حق بیمه حداقل به مدت ۵ سال
- مشمولیت بیمه اجباری حداقل به مدت سه سال
چنانچه کمیسیون های پزشکی و کارشناسان بیمه تشخیص دهند که فرد قادر به کار کردن در حرفه ای به جز حرفه خودش نمی باشد، مشمول بیمه از کار افتادگی می شود. در واقع این بیمه تنها زمانی به شخص تعلق می گیرد که ثابت شود وی توانایی کار کردن در هیچ حرفه ای را ندارد.
سایر برنامه های مراقبتی و حمایتی کهنسالان در آلمان
آلمان کشوری است که برنامه های مراقبتی و حمایتی زیادی را برای دوران بازنشستگی و کهنسالی تدارک دیده است. علاوه بر بیمه بازنشستگی، روش های دیگری نیز وجود دارند که افراد بتوانند آسایش و راحتی خود را در دوران پیری تضمین کنند. این روش ها با توجه به میزان درآمد، وضعیت خانواده و منابع مالی افراد متفاوت می باشند. برخی از برنامه های مراقبتی و حمایتی کهنسالان در کشور آلمان عبارت اند از:
حقوق بازنشستگی شغلی
برای دریافت این نوع بیمه، شخص در دورانی که کار می کند مبلغی از درآمد خود را پس انداز کرده و کارفرما مقداری به آن اضافه می کند. این پس انداز در آینده در کنار حقوق بازنشستگی به شخص کمک می کند.
حقوق بازنشستگی روروپ
این برنامه شامل کمک های دولت آلمان به افراد است تا بتوانند پس انداز خود را برای دوران کهنسالی افزایش دهند و بیشتر برای افرادی که شغل های آزاد دارند مناسب می باشد.
حقوق بازنشستگی ریستر
در برنامه ریستر، شخص بخشی از حقوق ماهانه خود را در یک حساب بازنشستگی پس انداز کرده و دولت نیز ماهانه مقداری سود به این حساب می افزاید. متقاضی در دوران بازنشستگی می تواند از این پول استفاده کند.
سرمایه گذاری خصوصی
یکی از روش های مناسب برای تامین هزینه های دوران بازنشستگی، سرمایه گذاری در زمینه املاک، خرید سهام و غیره می باشد. فرد در دوران بازنشستگی می تواند از این سرمایه گذاری ها استفاده نماید.
سخن آخر
ما در این مقاله از رویال مهاجرت، تلاش کردیم تا به همه سوالات شما پیرامون شرایط و حقوق بازنشستگی آلمان پاسخ دهیم. چنانچه بخواهید اطلاعات بیشتری در زمینه بازنشستگی در آلمان و نحوه ثبت درخواست آن کسب کنید، می توانید با کارشناسان و مشاوران ما تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
- سن بازنشستگی در آلمان چقدر است؟
بر اساس قوانین، سن بازنشستگی در آلمان از ۶۵ سال آغاز می شود.
- حقوق بازنشستگی در کشور آلمان چگونه محاسبه می شود؟
میزان حقوق بازنشستگی بسته به تعداد سال های پرداخت حق بیمه و میزان حق بیمه پرداختی متغیر می باشد.
- آیا در صورت خروج از اتحادیه اروپا حقوق بازنشستگی قطع می شود؟
اگر خروج فرد از اتحادیه اروپا به صورت دائمی می باشد، بله حق بیمه وی قطع خواهد شد.
- شرایط بازنشستگی زودتر از موعد در آلمان چیست؟
چنانچه شخص توانایی کار کردن در هیچ زمینه ای را نداشته باشد، می تواند از قانون از کار افتادگی استفاده کرده و پیش از موعد بازنشسته شود.
- در صورت کار کردن در سایر کشورهای اروپایی امکان دریافت حقوق بازنشستگی در آلمان وجود دارد؟
بله متقاضی می تواند حق بیمه خود را از اداره بیمه کشورهای دیگر دریافت کنند.