آپوستیل چیست؟
تیم نویسندگان رویال مهاجرت نوامبر 1, 2023

آپوستیل چیست؟

چنانچه در پروسه مهاجرت قرار دارید ممکن است در مورد آپوستیل مدارک شنیده باشید. اگر قصد دارید به کشورهایی که عضو کنوانسیون لاهه هستند مهاجرت یا سفر کنید یکی از مهمترین اقدامات آپوستیل کردن مدارک در زمان ترجمه است. آپوستیل در حقیقت مهری است که بعد از ترجمه رسمی زیر برگه مدارک شما درج می‌شود و به آنها برای تحویل به سفارت اعتبار بیشتری می‌دهد. آپوستیل برای کشورهای عضو کنوانسیون لاهه اهمیت زیادی دارد. در ادامه این مقاله در خصوص آپوستیل اطلاعات بیشتری ارائه خواهیم کرد.
این مقاله توسط تیم رویال مهاجرت آماده و ارائه شده است. اگر در فرآیند اخذ ویزا و مهاجرت نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید، می‌توانید همین حالا با کارشناسان و وکلای مهاجرتی مجرب موسسه رویال مهاجرت تماس حاصل فرمایید.

درخواست فوری مشاوره

    درخواست فوری مشاوره

      آپوستیل چیست؟ (Apostille)

      آپوستیل کلمه‌ای فرانسوی به معنی گواهینامه است. درج مهر آپوستیل بر مدارک لازم جهت اخذ ویزا یکی از مراحل مهم در پروسه مهاجرت و سفر به کشورهای عضو کنوانسیون لاهه است. اما مهر آپوستیل چیست؟ این مهر در حقیقت تصویر پرچم امنیتی است که به عنوان مهری خاص روی مدارک درج می‌شود و نشانه تأیید مدارک است. چنانچه مدارک شما توسط دارالترجمه رسمی ارائه و سپس آپوستیل شود اعتبار بسیار بالایی پیدا خواهد کرد.
      پیشینه آپوستیل به سال‌های بسیار دور و معاهده آپوستیل در هلند باز می‌گردد. امروزه بیش از 120 کشور عضو این معاهده هستند و چنانچه مدارک شما آپوستیل شوند، اعتبار زیادی دریافت خواهند کرد و شانس اخذ ویزا در کشورهای عضو معاهده افزایش پیدا می‌کند. لازم به ذکر است که ایران هنوز عضو کشورهای معاهده آپوستیل نیست اما کشورهایی مانند برزیل، ایتالیا، پرتغال، لهستان، اسپانیا، ژاپن، ارمنستان، سوئد، فنلاند، کره و … عضو این معاهده هستند.

      کاربردهای آپوستیل مدارک

      برخی کشورهای عضو معاهده آپوستیل در خصوص آپوستیل کردن مدارک الزام دارند و برخی دیگر الزامی ندارند. اما چنانچه مدارک خود را آپوستیل کنید اعتبار مدرک شما بیشتر شده و شانس دریافت ویزا در این کشورها افزایش پیدا می‌کند. دقت کنید که دریافت مهر آپوستیل تنها پس از ترجمه مدارک توسط دارالترجمه رسمی امکان‌پذیر است و در حال حاضر برای تسریع روند کار، به صورت الکترونیکی انجام می‌شود. از مهمترین کاربردهای آپوستیل مدارک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

      • ارائه مدارک ترجمه شده به دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی برای دریافت پذیرش
      • ارائه درخواست ویزا به کشورهای عضو کنوانسیون لاهه
      • ترجمه و ارائه مدارک برای تجارت و تعاملات بین‌المللی
      • ارائه اسناد رسمی مانند سند ازدواج، طلاق، تولد و… به کشورهای خارجی
      • ارائه اسناد و مدارک پزشکی

      چه مدارکی نیازمند دریافت آپوستیل هستند؟

      چنانچه تمایل داشته باشید مدارک خود را آپوستیل کنید، باید مدارکی را آماده و به مراجع مربوطه ارائه کنید تا مهر شوند. این مدارک می‌توانند بر اساس نوع درخواست و نوع ویزای شما متفاوت باشند. به طور کلی لیست مدارک لازم برای آپوستیل عبارتند از:

      • مدارک هویتی از جمله شناسنامه، کارت ملی، پاسپورت
      • مدارک تحصیلی از جمله ریزنمرات و دانشنامه تحصیلی در تمامی مقاطع دبیرستان، کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری
      • مدارک و اسناد صادره از دفتر اسناد رسمی مانند سند ازدواج و طلاق
      • مدارک مالی مانند اسناد ملکی و گواهی تمکن مالی
      • اسناد اداری مانند فیش حقوقی، بیمه، مدارک بازنشستگی
      • مدارک و اسناد تجاری مانند تأسیس شرکت، ثبت اختراع و گواهی خرید سهام
      • مدارک صادره از مراجع حقوقی و کیفری

      اعتبار گواهی آپوستیل تا چه زمانی است؟

      معمولا اعتبار ترجمه رسمی دارای تاریخ انقضا و محدودیت زمانی است اما آپوستیل بر خلاف این موضوع، محدودیت زمانی نداشته و چنانچه اسناد و مدارک شما مهر آپوستیل را دریافت کنند، دارای اعتبار دائمی خواهند شد. بنابراین دارندگان این مهر نیازی نیست تا از بابت تاریخ انقضا و محدودیت اعتبار مدرک خود نگرانی داشته باشند.
      درج مهر آپوستیل بر مدارک ترجمه شده یکی از مراحل مهم در پروسه مهاجرت و سفر به کشورهای عضو کنوانسیون لاهه است.

      آیا امکان آپوستیل مدارک در ایران وجود دارد؟

      بسیاری از متقاضیان به دنبال آپوستیل کردن مدارک خود در ایران هستند. لازم است بدانید که ایران جزو معاهده آپوستیل و عضو کنوانسیون لاهه نیست و معاهده را امضا نکرده است. بنابراین به هیچ عنوان نباید ادعاهای آپوستیل کردن مدارک در ایران را بپذیرید. چرا که تمام این ادعاها بی‌پایه و اساس و حتی به منظور کلاهبرداری مطرح می‌شود. اگر چه برخی دارالترجمه‌ها صدور آپوستیل برای مدارک را در خدماتشان اعلام کرده‌اند اما دارالترجمه رسمی در ایران جهت آپوستیل اسناد و مدارک وجود ندارد. به همین دلیل آپوستیل در ایران به صورت مستقیم امکان‌پذیر نیست.
      چنانچه به عنوان یک شهروند ایرانی تمایل داشته باشید در داخل کشور مدارک خود را آپوستیل کنید، ابتدا باید توسط دارالترجمه رسمی مدارک خود را ترجمه کنید و پس از دریافت مهر دادگستری و وزارت خارجه مدارک را به صورت پلمپ شده به سفارت ایران در کشور مورد نظرتان ارسال کنید. سپس با تأیید سفارت ایران آپوستیل کردن مدارک شما در کشور مقصد انجام خواهد شد.
      شما عزیزان می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه آپوستیل کردن اسناد و مدارک مهاجرتی خود از کارشناسان موسسه مهاجرتی رویال مهاجرت مشاوره دریافت کنید. کارشناسان و وکلای موسسه در انجام امور مربوط به آپوستیل همراه شما بوده و راهنمایی لازم را ارائه خواهند کرد.

      مراجع قانونی آپوستیل در کشورهای همسایه

      برخی مراجع قانونی جهت آپوستیل اسناد و مدارک در کشورهای همسایه ایران وجود دارند و شما می‌توانید جهت دریافت مهر به این کشورها سفر کنید و مراحل کار خود را انجام دهید. برخی از این مراکز عبارتند از:

      • اداره کنسولگری وزارت امور خارجه عمان
      • وزارت امور خارجه بحرین
      • وزارت امور خارجه و دادگستری ارمنستان
      • مدیر کل حسابرسی و امور کنسولگری وزارت امور خارجه پاکستان
      • اداره فرمانداری، رئیس بخش شهرها، دبیر ارشد استان‌ها و قسمت تأیید اسناد قضایی رئیس کمیسیون قضایی دادگاه‌های عالی کیفری ترکیه
      • آژانس توسعه خدمات عمومی وزارت دادگستری، مرکز ملی ارتقای کیفیت آموزشی وزارت آموزش، علوم و فرهنگ و ورزش، آژانس خدمات وزارت امور داخلی، مدیر کل حسابرسی و امور کنسولگری وزارت خارجه گرجستان

      برترین کشورها برای مهاجرت

      مهاجرت به آلمان   مهاجرت به کانادا  مهاجرت به ترکیه   مهاجرت به فرانسه   مهاجرت به انگلستان  مهاجرت به اسپانیا  مهاجرت به سوئد  مهاجرت به دانمارک  مهاجرت به اتریش مهاجرت به مجارستان مهاجرت به آمریکا مهاجرت به ایتالیا مهاجرت به هلند 

      کشورهای عضو معاهده آپوستیل

      همانطور که اشاره شد امروزه بیش از 120 کشور عضو معاهده آپوستیل هستند و این معاهده را امضا کرده‌اند. این کشورها عبارتند از:
      آلبانی، آندورا، آرژانتین، ارمنستان، استرالیا، اتریش، آذربایجان، اموادور، السالوادور، استونی، آلمان، اندونزی، ایرلند، ایتالیا، اسوتو، سلواکی، اسلوونی، آفریقای جنوبی، اسپانیا، اوکراین، ایرلند شمالی، آمریکا، اروگوئه، ازبکستان، بوسنی، بوتسوانا، برزیل، بروئنی، بلغارستان، باهاما، بحرین، باربادوس، بلاروس، بلژیک، بریتانیا، بولیوی، بوروندی، پالائو، پاناما، پاراگوئه، پرو، فیلیپین، تاجیکستان، تونگا، ترینیداد و توباگو، تونس، ترکیه، سورینام، سوئد، سنت کیتس و نویس، سنت لوسیا، سوئیس، شیلی، چین، کلمبیا، جزایر کوک، قبرس، جمهوری چک، دانمارک، دومینیکا، جمهوری دومنیکن، فیجی، فنلاند، فرانسه، گرجستان، اسواتینی، یونان، گرانادا، گواتمالا، گویان، هندوراس، مجارستان، هند، فلسطین، جامائیکا، ژاپن، قزاقستان، قرقیزستان، لتونی، کاستاریکا، کرواسی، کوزوو، لیبریا، لیختن اشتاین، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالاوی، مالتا، جزایر مارشال، موریس، مکزیک، موناکو، مغولستان، مقدونیه شمالی، مونته نگرو، مراکش، نامیبیا، هلند، نیوزلند، نیکاراگوئه، نیوئه، نروژ، عمان، پاکستان، پالائو، پاناما، پارگوئه، پرو، فیلیپین، لهستان، پرتغال، جمهوری کره، مولداوی، رومانی، روسیه، سنت وینسنت و گرنادین‌ها ، ساموآ، سن مارینو، سائوتومه و پرنسیب، عربستان، سنگال، صربستان، سیشل، سنگاپور، وانواتو و ونزوئلا.

      هزینه آپوستیل مدارک

      یکی از مهمترین سوالات متقاضیان در خصوص هزینه آپوستیل کردن مدارک است. هزینه ترجمه رسمی مدارک در هر کشور بر اساس نرخ قانونی دولت آن کشور مشخص می‌شود اما این موضوع برای آپوستیل برعکس است و نرخ هزینه آپوستیل توسط کشور مقصد تعیین خواهد شد. بنابراین بسته به اینکه شما قصد دارید مدارک خود را جهت آپوستیل به چه کشوری ارسال کنید، مبلغ آپوستیل برای شما متفاوت خواهد بود. به طور مثال نرخ آپوستیل در برخی کشورها در جدول زیر ارائه شده است:

      نام کشورمبلغ هزینه
      آلمان15 تا 35 یورو
      آمریکا3 تا 20 دلار
      اسپانیا4 تا 8 دلار
      سوئد27 تا 97 دلار
      سوئیس10 تا 30 دلار

      کشور ایران جزو معاهده آپوستیل و عضو کنوانسیون لاهه نیست؛ بنابراین آپوستیل مدارک در ایران ممکن نمی‌باشد.

      تفاوت ترجمه رسمی مدارک و آپوستیل

      ترجمه رسمی مدارک و آپوستیل کردن مدارک دو مورد کاملا متفاوت و جدا از یکدیگر هستند. بنابراین باید به این موضوع دقت کنید که صرف ترجمه مدارک توسط دارالترجمه رسمی آپوستیل انجام نشده است و آپوستیل کردن مراحل دیگری دارد. ترجمه کردن مدارک توسط دارالترجمه‌های رسمی در ایران انجام می‌شوند و سپس برای مهر شدن توسط دادگستری و وزارت امور خارجه ارسال می‌شوند.
      این در حالی است که آپوستیل در ایران به صورت مستقیم انجام نمی‌شود و باید در یکی از کشورهای عضو معاهده آپوستیل و مراجع معتبر معاهده صورت گیرد. این مراجع در هر کشور متفاوت است و می‌تواند دادگستری، فرمانداری، وزارت امور خارجه، کنسولگری، استانداری و… باشد. همچنین باید به این موضوع دقت کنید که آپوستیل کردن در تمامی کشورها معتبر نیست و لزومی ندارد این کار را برای مهاجرت به هر کشوری انجام دهید. تنها کشورهایی که عضو این معاهده هستند آپوستیل را معتبر می‌دانند و مدارک آپوستیل شده مورد تأیید آنها است.

      سخن پایانی

      در این مقاله بررسی کردیم که آپوستیل چیست و چه مدارکی نیاز به آپوستیل دارند. همانطور که اشاره شد آپوستیل تفاوت‌های عمده‌ای با ترجمه مدارک دارد و در حقیقت یک مهر است که زیر مدرک شما درج می‌شود تا اعتبار آن را افزایش دهد. آپوستیل کردن مدارک برای تمامی کشورها نیاز نیست و تنها کشورهایی که عضو معاهده آپوستیل هستند، این مهر را معتبر می‌دانند. بنابراین حتما پیش از اقدام برای آپوستیل اسناد و مدارک خود، از عضو بودن کشور مقصدتان در معاهده اطمینان حاصل کنید. همچنین چنانچه قصد مهاجرت و آپوستیل دارید می‌توانید با موسسه مهاجرتی رویال مهاجرت تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان ما مدارک شما را بررسی و چنانچه نیاز به آپوستیل داشته باشند، راهنمایی لازم را خدمتتان ارائه دهند.

      سؤالات متداول

      آپوستیل چیست؟

      آپوستیل یک مهر است که در مدارک ترجمه شده توسط دارالترجمه رسمی درج می‌شود و به مدارک اعتبار بالایی می‌دهد. این مهر تنها در کشورهای خاصی مورد تأیید است.

      آیا امکان آپوستیل کردن در ایران وجود دارد؟

      خیر ایران جزو کشورهای معاهده آپوستیل نیست و امکان آپوستیل مستقیم در ایران وجود ندارد.

      مدت زمان اعتبار مهر آپوستیل چقدر است؟

      این مهر محدودیت زمانی ندارد و همیشه معتبر است.

      از مهر آپوستیل برای چه مدارکی می‌توان استفاده کرد؟

      تمامی مدارک قابل ترجمه مانند مدارک هویتی، مالی، تحصیلی، شغلی، تجاری و … می‌توانند آپوستیل شوند.

      مراجع آپوستیل در خارج از کشور کدامند؟

      مراجع آپوستیل در هر کشور متفاوت است و می‌تواند شامل دادگستری، فرمانداری، استانداری، وزارت امور خارجه، کنسولگری و … باشد.

      نظر خود را بنویسید

      نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

      مشاوره رایگان