حقوق پناهندگی در آلمان
کشور آلمان یکی از قوی ترین اقتصاد های دنیا به شمار می رود و سالانه مهاجران زیادی را به خود جذب می کند. افرادی که قصد دارند به این کشور مهاجرت کنند تمامی روش های مختلف مهاجرت را مد نظر قرار می دهند و با توجه به شرایط خود، از طریق یکی از این روش ها اقدام می کنند. اما در این میان پناهندگی روشی است که شاید بسیاری از افراد فکر کنند می توانند از طریق آن، به راحتی اقامت آلمان را به دست آورند و نیاز به هیچ گونه آمادگی و شرایط خاصی ندارد. در حالی که این چنین نیست و این روش می تواند خطرات بسیاری را به دنبال داشته باشد. به هر حال ما در این مقاله قصد داریم در مورد حقوق پناهندگی در آلمان و حقوق پناهندگان در آلمان صحبت کنیم و به سوالات بسیاری که در این مورد مطرح شده است پاسخ دهیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
اگر شما هم قصد مهاجرت، اقامت تحصیلی، کاری یا سرمایه گذاری دارید، کافیست با شماره 09426003515 تماس گرفته تا وکلای مهاجرتی رویال شما را راهنمایی نموده و در کوتاه ترین زمان خدمات مهاجرتی را به شما ارائه دهند.
حق پناهندگی آلمان به چه کسانی تعلق می گیرد؟
تنها به بخش کوچکی از مردم به دلیل آزار و اذیت سیاسی پناهندگی داده می شود، اما اشکال دیگری از حمایت وجود دارد که به آنها حق اقامت می دهد. در پایان ژوئن 2023، حدود 44500 پناهجوی به رسمیت شناخته شده در آلمان زندگی می کردند که بیشتر آنها از ترکیه، سوریه و ایران بودند. در همان زمان، حدود 755000 پناهنده تحت کنوانسیون ژنو وجود داشت که عمدتاً از سوریه، عراق و افغانستان بودند.
یکی از راه های مهاجرت به آلمان پناهندگی است. بر اساس قانون اساسی کشور آلمان، حق پناهندگی به افرادی تعلق می گیرد که به دلایل مختلف سیاسی، اعتقادی، مذهبی و … در کشور خود مورد آزار و اذیت قرار گرفته اند و امکان بازگشت به کشور خود را ندارند. افراد پناهنده سیاسی به دلیل برخورداری از باور های سیاسی و یا تعلق به یک گروه خاص، در کشور خود امنیت جانی ندارند و در صورت بازگشت به کشور خود تهدید به مرگ خواهند شد. پناهجویان پس از ورود به آلمان باید به یک مقام رسمی مانند پلیس مراجعه کرده و درخواست پناهندگی نمایند. این افراد پس از درخواست پناهندگی، به مراکز اقامت اولیه برده می شوند و در آن جا تحت مراقبت قرار گرفته و امکانات اولیه در اختیارشان گذاشته می شود. محل زندگی پناهندگان توسط دولت آلمان تعیین می شود و این افراد هیچ حقی در انتخاب محل اقامت خود نخواهند داشت.
پس از اعلام پناهندگی، نام افراد توسط مقامات ایالتی و مراکز پذیرش ثبت می شود و به آن ها اقامت موقت تعلق می گیرد. توجه به این نکته الزامی است که افراد برای دریافت حقوق پناهندگی در کشور آلمان باید از کشور های نا امن وارد این کشور شوند. از آن جایی که تمام کشور های اتحادیه اروپا و همچنین سوئیس و نروژ کشور های امن محسوب می شوند، بنابراین از طریق ورود به آلمان از راه زمینی، حق پناهندگی به افراد داده نخواهد شد، دلیلش هم این است که این افراد از کشور های امن وارد آلمان شده اند. از این رو افراد حتما باید از طریق هواپیما وارد این کشور شوند تا بتوانند حقوق پناهندگان در کشور آلمان را دریافت نمایند. در صورت سفر با هواپیما به این کشور و اقدام برای دریافت حقوق پناهندگی در المان، افراد باید بتوانند ثابت کنند که در صورت بازگشت به کشور خود، جان آن ها در خطر است و ممکن است کشته شده یا به زندان بروند و یا اتفاقات ناگواری برای آن ها رخ دهد که جانشان را به خطر بیندازد.
حق و حقوق پناهندگی در کشور آلمان
در کشور آلمان بین پناهندگان سیاسی و غیر سیاسی تفاوت زیادی وجود ندارد و بر اساس حقوق پناهندگان در المان، اگر در کشور مبدا منطقه ای امن وجود داشته باشد که افراد بتوانند در آن زندگی کنند، نمی توانند به عنوان پناهنده در آلمان اقامت داشته باشند. در صورتی که افراد بتوانند مقامات آلمانی را قانع کنند، به عنوان پناهنده در آلمان به رسمیت شناخته خواهند شد و می توانند از حق و حقوق پناهندگی در این کشور بهره مند شوند. پس از پذیرش از سوی اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان دارای یک سری حقوقی خواهند بود. در ادامه به برخی از حقوق پناهندگی در آلمان اشاه می کنیم:
- پناهندگان در کشور آلمان دارای مجوز کاری خواهند بود و در صورت بیکار ماندن، به افراد کمک هزینه های بیکاری تعلق می گیرد و یا به آن ها کمک می شود تا کار پیدا کنند.
- افراد پناهنده می توانند همسر و فرزندان خردسال خود را به آلمان بیاورند و در صورتی که مجرد باشند می توانند والدینشان را همراه خود کنند.
- افراد پناهنده می توانند از امکانات آموزشی همچون مدرسه، دانشگاه و دوره های اوسبیلدونگ استفاده کنند.
- از دیگر حقوق پناهندگان در آلمان می توان به امکان شرکت در دوره ادغام اشاره کرد. دوره ادغام (Integrationskurs) دوره ای است که افراد می توانند با زبان آلمانی و همچنین فرهنگ کشور المان آشنا شوند. افراد در این دوره می توانند زبان آلمانی را تا سطح B1 فرا گیرند.
حقوق ماهیانه پناهندگان در المان چقدر است؟
در سال 1993 در کشور آلمان قانونی اجرا شد که طبق آن پناهندگان آلمانی باید از حمایت های دولتی برخوردار می شدند. از این رو پناهندگان در کمپ های این کشور علاوه بر این که از کمک های غیر نقدی استفاده می کنند، برای پرداخت هزینه های زندگی خود، مبلغی را به عنوان حقوق دریافت می نمایند. سال ها بعد و در سال 2012 این قانون بدین صورت عوض شد که میزان حقوق پناهندگان در کشور آلمان کافی نبوده و باید افزایش یابد. در جواب این سوال که “حقوق پناهندگی در آلمان چقدر است؟” باید بگوییم این مبلغ حدود 354 یورو می باشد که از میزان حقوق پناهندگان در آلمان در قانون این کشور نیز کم تر است. حدود 219 یورو از این مبلغ صرف مواد غذایی، لباس، هزینه های درمانی و شخصی افراد می شود. در صورتی که پناهندگان در مراکز اقامتی ویژه سکونت داشته باشند مبلغی کم تر از این مقدار دریافت خواهند کرد که حدود دو سوم میزان دریافتی خواهد بود.
حقوق پناهندگان در کمپ المان چگونه است؟
کشور آلمان دارای اقتصادی قوی می باشد و در راستای حمایت از پناهندگان، کمک های مالی زیادی به این افراد ارائه می دهد. پناهندگان و همچنین شهروندان بسته به وضعیت شهروندی آلمان می توانند از حقوق قانونی مختلفی برخوردار شوند. قانون حمایت های مادی از پناهندگان و حقوق پناهندگان در آلمان Asylbewerberleistungsgesetz یا به اختصار (AsylbLG) نامیده می شود. حقوق پناهندگان در کمپ المان بر اساس یک سری موارد تعیین می شود که به شرح زیر می باشند:
- در کمپ آلمان به عنوان حقوق پناهندگان به آن ها پول تو جیبی پرداخت می شود.
- هزینه اجاره خانه و سایر هزینه های زندگی به پناهندگان پرداخت می شود.
- برای افراد پناهنده بیمه و مزایای حق و حقوق اجتماعی در نظر گرفته می شود.
دولت کشور آلمان از حقوق افراد پناهنده در کمپ حمایت می کند و پناهندگان در این کشور دارای حقوق منحصر به فردی می باشند. یکی از حمایت های مالی آلمان و حقوقی که برای پناهندگان تعیین کرده است پول تو جیبی، ارائه هزینه های زندگی و همچنین یارانه های مختلف به پناهندگان می باشد. در واقع پول تو جیبی به افرادی که در داخل کمپ های آلمان مستقر شده اند داده می شود. مبلغی که به عنوان پول تو جیبی در کمپ های آلمان به یک فرد بزرگسال مجرد داده می شود حدود 163 یورو است. افراد از طریق این مبلغ نیاز های روزانه خود را تامین می کنند که از این میان می توان به هزینه رفت و آمد، تفریح و گذراندن اوقات فراغت، شرکت در برنامه های اجتماعی و … اشاره کرد.
میزان حقوق ماهیانه پناهندگان در المان به عنوان پول توجیبی
در حالت کلی ممکن است در دوران پناهندگی به افراد حقوق داده شود و یا به جای آن کالا های مورد نیاز مانند غذا، پوشاک و … به صورت مستقیم به افراد ارائه شده و مبلغی نیز به عنوان پول توجیبی به آن ها داده شود. به طور کلی برخورداری از این حقوق بستگی به این دارد که آیا هنوز پناهندگان در مراکز پذیرش اولیه زندگی می کنند یا نه؟ در مورد حقوق پناهندگان در المان به عنوان پول تو جیبی باید به این نکته توجه داشت که میزان این حقوق بسته به شرایط زندگی، سن و سال افراد و همچنین وضعیت تاهل متفاوت خواهد بود. در حالت کلی حقوق پناهندگی در کشور آلمان به عنوان پول تو جیبی به صورت جدول زیر می باشد:
وضعیت پناهنده | میزان حقوق دریافتی |
پناهندگان بزرگسال | 131 یورو |
پناهندگان متاهل | 147 یورو |
پناهندگان مجرد | 163 یورو |
پناهندگان کودک زیر 5 سال | 105 یورو |
پناهندگان خردسال بین 6 تا 13 سال | 109 یورو |
پناهندگان نوجوان بین 14 تا 17 سال | 111 یورو |
پرداخت هزینه بهای اجاره مسکن به عنوان حقوق پناهندگی در آلمان
افراد مستقر در داخل کمپ های آلمان نیازی به پرداخت اجاره نخواهند داشت و نیاز هایی همچون خورد و خوراکشان نیز به طور مستقیم در کمپ تامین می شود. این افراد فقط مبلغی را به عنوان پول توجیبی دریافت می کنند. در مورد پناهندگانی که در خارج از کمپ زندگی می کنند نیز، علاوه بر حقوق ماهانه ای که دریافت می نمایند، از کمک هزینه هایی برای پرداخت اجاره مسکن و همچنین خرید اثاثیه خانه بهره مند خواهند شد. در واقع نیاز های شخصی و اجتماعی پناهندگان یا به صورت مستقیم از طرف کمپ و یا به طور غیر مستقیم و به صورت کمک هزینه های مالی تامین می شود. این کمک های مالی به صورت های مختلفی از جمله تهیه اقلام مورد نیاز، ارائه یارانه و کوپن کالا و یا پرداخت اجاره خواهد بود.
پرداخت بیمه و حق و حقوق اجتماعی به پناهندگان در آلمان
علاوه بر حقوق های پرداختی برای پناهندگان، افراد می توانند هزینه های دیگری همچون هزینه هایی برای تولد نوزاد برای زنان باردار، هزینه های خرید مدرسه برای دانش آموزان و همچنین هزینه درمان پناهندگانی که دارای ناتوانی و بیماری هستند را از دولت آلمان دریافت کنند. برای پناهندگانی که در خارج از کمپ های کشور آلمان زندگی می کنند، اعطای کمک هزینه به این صورت است که به جای کمک های غیر نقدی، حمایت های نقدی از آن ها به عمل می آید و افراد برای تامین هزینه های خود، وجه نقد دریافت می کنند.
حق و حقوق پناهندگی در کشور آلمان بر طبق قانون اساسی
بر طبق قانون اساسی افرادی می توانند در کشور آلمان حق پناهندگی داشته باشند که در کشور خود از نظر سیاسی و … مورد آزار و اذیت قرار گیرند. در صورتی که مشخص شود افراد می توانند بدون مشکل در کشور خود زندگی کنند و امنیت مالی و جانی دارند به آن ها پناهندگی تعلق نخواهد گرفت. در واقع افراد باید به دولت آلمان ثابت کنند که در صورت برگشت به کشور خود، امنیت جانی و مالی نخواهد داشت. علاوه بر این بر اساس قانون، افراد برای پناهندگی نباید از کشور های امن و ثالث به آلمان سفر کرده باشند. طبق این قانون تمامی کشور های عضو اتحادیه اروپا و همچنین کشور های سوئیس و نروژ جزو کشور های ثالث و امن محسوب می شوند که در همسایگی کشور آلمان قرار گرفته اند. طبق قانون اساسی افرادی که از طریق راه های زمینی وارد آلمان شده باشند نیز نمی توانند پناهندگی آلمان را دریافت کنند. از این رو بر اساس بند 16 الف قانون اساسی کشور آلمان، افراد اندکی می توانند پناهندگی این کشور را دریافت نمایند.
متقاضیان واجد شرایط پناهندگی آلمان کدامند؟
پناهندگانی که به کشور آلمان مراجعه می کنند برای به رسمیت شناخته شدن و پذیرفته شدن باید یک سری شرایط را داشته باشند و واجد شرایط پناهندگی آلمان باشند. اگر چنان چه متقاضیان از طریق راه هوایی وارد آلمان شده باشند و در صورتی که به کشور خود بازگردند، امنیت جانی و مالی نخواهند داشت، متقاضی واجد شرایط پناهندگی خواهند بود. نداشتن امنیت جانی و مالی به این معنی است که ممکن است فرد پس از بازگشت به کشور خود تهدید شود و برای خود و خانواده اش اتفاقی بیفتد و یا به دلیل نژاد، اعتقادات سیاسی، مذهب و یا تعلق به یک گروه خاص مورد تهدید قرار گرفته و یا به زندان برود. برای واجد شرایط شناخته شدن متقاضی به عنوان پناهنده، این آزار و اذیت باید از طرف دولت و یا نهاد های دولتی باشد.
لازم به ذکر است آزار و اذیت سیاسی از طرف گروه های دیگر در صورتی مورد قبول است که این گروه دولت را سرکوب کرده و یا دولت از شهروندان خود در مقابل این گروه حفاظت نکند. همچنین آزار و اذیت سیاسی باید به طور خاص، یک فرد یا یک گروه را هدف قرار دهد. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که عواقب جنگ و یا بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله و … جزو آزار های سیاسی محسوب نمی شود. در صورتی که متقاضی پناهندگی در کشور مبدا دارای یک منطقه امن باشد که بتواند در آن بدون ترس از دولت کشورش، به زندگی عادی بپردازد، دیگر واجد شرایط برای دریافت پناهندگی آلمان نخواهد بود. در صورت داشتن همه این شرایط و قبول متقاضی برای پناهندگی در آلمان، افراد می توانند در ابتدا مجوز اقامت سه ساله این کشور را دریافت کنند. پس از گذشت سه سال در صورتی که وضعیت سیاسی و اجتماعی کشور فرد پناهنده تغییری نکرد، پناهنده می تواند اقامت خود را در المان سه سال دیگر تمدید کند. لازم به ذکر است که موسسه مهاجرتی آوام این روش مهاچرت را پیشنهاد نمیکند.
قوانین جدید در مورد میزان حقوق پناهندگان در آلمان
قوانین جدید که در راستای حقوق پناهندگان در آلمان توسط وزیر کار المان پیشنهاد شده است، حاکی از این است که باید کمک های مالی و اجتماعی ارائه شده به پناهندگان کاهش یابد. بر اساس این قانون میزان حقوق ماهیانه پناهندگی در آلمان باید 10 یورو کم تر از قبل شود. در حالی که سازمان های حمایت از پناهندگان آلمان بر این باورند که حقوق فعلی پناهندگان نیز کم بوده و این حقوق به جای کاهش، باید تا 370 یورو نیز افزایش یابد تا کفاف هزینه های پناهندگان را در این کشور بدهد.
حقوق پناهندگان در آلمان در خارج از کمپ
میزان حقوق پناهندگی در آلمان برای افرادی که در داخل کمپ اقامت دارند با افراد مستقر در خارج کمپ های این کشور متفاوت است. تمام نیاز های پناهندگانی که در داخل کمپ ها ساکن هستند، به صورت مستقیم از طریق کمپ تامین می شود. پناهندگان خورد و خوراک، پوشاک، وسائل لازم برای تحصیل و … را از کمپ دریافت می کنند و مقداری پول نقد نیز به عنوان پول تو جیبی به این افراد پرداخت می شود. در حالی که پناهندگانی که در خارج از کمپ ها سکونت دارند، باید تمام نیاز های زندگی از جمله مواد غذایی، پوشاک، اجاره مسکن و … را خودشان پرداخت کنند. البته این به این معنی نیست که پناهجویان حمایت مالی از دولت دریافت نمی کنند، بلکه دولت این هزینه ها را به صورت نقدی پرداخت می کند تا خود افراد این مبالغ را پرداخت کنند. میزان حقوق پناهنده در المان در خارج از کمپ های این کشور حدود 367 یورو در ماه خواهد بود.
میزان حقوق پناهندگان در آلمان خارج از کمپ
بنا بر آن چه در قسمت های قبلی گفته شد، حقوق پناهندگان در آلمان بسته به نوع اقامت آن ها در داخل کمپ و یا خارج آن متفاوت خواهد بود. در جدولی که در ادامه آورده شده است مبلغ حقوق پناهندگان در آلمان بسته به شرایط پناهندگان از نظر تاهل و سن و سال، در خارج از کمپ های این کشور ذکر شده است:
وضعیت پناهنده | میزان حقوق دریافتی |
پناهندگان بزرگسال | 294 یورو |
پناهندگان متاهل | 330 یورو |
پناهندگان مجرد | 367 یورو |
پناهندگان کودک زیر 5 سال | 249 یورو |
پناهندگان خردسال بین 6 تا 13 سال | 283 یورو |
پناهندگان نوجوان بین 14 تا 17 سال | 326 یورو |
چگونگی پرداخت حقوق ماهیانه پناهندگی در آلمان
دولت کشور آلمان برای پناهندگانی که در خارج از کمپ های آلمان اقامت دارند، علاوه بر ارائه کمک هزینه برای خورد و خوراک، پوشاک و هزینه های جانبی، یک سری هزینه های دیگر را نیز پرداخت می کند. از جمله این هزینه ها می توان به اجاره آپارتمان و وسایل گرمایشی و سرمایشی اشاره کرد. همچنین دولت آلمان برای این افراد هزینه لازم برای خرید اسباب و اثاثیه منزل را را نیز تقبل می کند که این هزینه فقط برای یک بار پرداخت خواهد شد. متقاضیان پناهندگی آلمان پس از آن که به مدت 15 ماه در آلمان اقامت کنند و از حقوق پناهندگی در این کشور بهره مند شوند، می توانند از کمک های اجتماعی ارائه شده توسط دولت آلمان نیز برخوردار شوند.
حقوق پناهندگی در آلمان در مدت فرآیند پناهندگی
پناهندگانی که به کشور آلمان مراجعه می کنند و تحت حمایت دولت این کشور قرار می گیرند، باید فرایند دریافت پناهندگی را طی کنند. در زمانی که پناهجویان در حال طی کردن این فرایند هستند، از حق و حقوقی نیز برخوردارند و دولت آلمان باید این حقوق را در اختیار متقاضیان پناهندگی قرار دهد. از جمله این حق و حقوق می توان به حق برخورداری از مراقبت های پزشکی و درمانی، حق یادگیری زبان آلمانی، حق تحصیل در مدارس آلمان، حق برخورداری از حقوق اجتماعی، حق کار کردن، حق کارآموزی، حق سفر در کشور آلمان، حق تحصیل در دانشگاه و … اشاره کرد. بنابراین متقاضیان پناهندگی آلمان می توانند از تمامی حقوق نام برده استفاده کرده و در صورت عدم ارائه این حقوق، آن ها را از دولت این کشور طلب کنند.
حقوق پناهندگی در آلمان و حق سکونت
یکی از حقوق پناهندگی در آلمان حق سکونت می باشد که در این قسمت می خواهیم به آن بپردازیم. پناهندگان آلمان در ابتدای فرایند پناهندگی باید در کمپ پناهجویان که توسط دولت این کشور فراهم شده است اقامت داشته باشند. پناهندگان در این کمپ ها حقوقی دارند که دولت این کشور باید آن ها را تامین کند. نیاز هایی همچون مواد غذایی، البسه و هزینه های شخصی زندگی از حقوقی هستند که باید برای پناهندگان تامین شوند. پناهجویان موظف هستند به مدت شش ماه در این کمپ ها اقامت داشته باشند، پس از آن می توانند به انتخاب خود به یک محل سکونت جمعی و یا آپارتمان های شخصی نقل مکان کنند. محل های سکونت جمعی کوچک تر از کمپ ها هستند و در سراسر کشور آلمان قرار دارند. پناهندگان پس از نقل مکان به اقامتگاه دیگر، باید نشانی محل اقامت جدید خود را به اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان یا “بامف” اطلاع دهند. چرا که برای پناهندگان احضاریه ها و یا مدارکی ارسال می شود که اداره مهاجرت آلمان باید آدرس پناهجویان را داشته باشد.
لازم به ذکر است که پناهندگان کشور های امن (این مناطق توسط دولت آلمان تعیین شده اند) باید در طول تمام مدتی که فرایند رسیدگی به درخواست پناهندگی ادامه دارد در مراکز اقامت اولیه بمانند و اجازه رفتن به جای دیگری را نخواهند داشت. همچنین پناهندگان در طول این فرایند اجازه سفر به خارج و یا داخل آلمان را ندارند. در واقع به مدت شش ماه اجازه هیچ سفری به پناهجویان داده نخواهد شد. پناهندگان در این مدت تنها در صورتی می توانند کمپ را ترک کنند که از اداره مهاجرت و پناهندگی آلمان، مجوز داشته باشند.
حقوق پناهندگی در آلمان و برخورداری از مراقبت های پزشکی
از دیگر حقوق پناهندگی در کشور آلمان در حین رسیدگی به پرونده درخواست پناهندگی آلمان، برخورداری از مراقبت های پزشکی می باشد. البته پناهجویان در این فاصله زمانی، فقط می توانند برای بیماری های شدید و با درد های زیاد مراقبت های بهداشتی دریافت کنند. اما تمام پناهندگان می توانند از این خدمات بهره مند شوند. همچنین برای بیماری های مزمن نیز می توان از مراقبت های درمانی در کشور آلمان بهره مند شد. علاوه بر این زنان باردار و کودکان نیز برای واکسیناسیون و دریافت مراقبت های پزشکی با محدودیتی مواجه نخواهند بود و دولت آلمان این افراد را در اولویت قرار داده است. در برخی از ایالت ها پناهندگان آلمانی این امکان را دارند که از اداره اجتماعی، بیمه یا کارت تندرستی دریافت کنند تا بتوانند از طریق آن به پزشک مراجعه کنند. پس از گذشت 15 ماه از روند بررسی پرونده درخواست پناهندگان، افراد می توانند از مزایای اجتماعی بهره مند شوند. خدمات تامین اجتماعی که برای پناهندگان در نظر گرفته شده است عبارتند از: دریافت کارت بیمه و امکان استفاده از مزایای صندوق های بیمه درمانی به صورت نا محدود جهت درمان بیماری های مزمن.
حقوق پناهندگی در آلمان و حق فراگیری زبان آلمانی
یکی دیگر از حقوق پناهندگان در آلمان، بهره مندی از دوره های آموزشی زبان آلمانی می باشد. در واقع افراد برای تعامل بهتر با جامعه در کشور آلمان نیاز به فراگیری زبان آلماانی دارند که دولت این کشور نیز این امکان را در اختیار آنان گذاشته است. پناهجویان باید دوره های زبان المانی را که حدود 900 ساعت می باشد طی کنند. در این دوره ها علاوه بر آموزش زبان، فرهنگ و آداب و رسوم آلمان، سیستم حقوقی، تاریخ و ارزش های این کشور و همچنین نظم و قانون برای آشنایی بیشتر افراد با کشور آلمان آموزش داده می شود. پناهندگان باید پس از اتمام دوره زبان آلمانی در آزمون پایانی شرکت کنند و بتوانند مدرک زبان آلمانی در سطح B1 را دریافت کنند. لازم به ذکر است که افراد برای شرکت در کلاس های زبان آلمانی باید از اداره مهاجرت و پناهندگان این کشور مجوز دریافت نمایند. متقاضیان پناهندگی از کشور های مختلفی همچون عراق، ایران، سوریه و سومالی می توانند در این دوره ها شرکت کنند. در حالی که متقاضیان کشور های امن (به جز کشور های ذکر شده) اجازه شرکت در دوره های زبان آلمانی را نخواهند داشت.
حقوق پناهندگی در آلمان و حق برخورداری از حقوق اجتماعی
از دیگر حقوق پناهندگی در این کشور می توان به برخورداری از حق اجتماعی در این کشور اشاره کرد. این حقوق که در آن افراد از مزایای اجتماعی بهره مند می شوند، به گونه های مختلفی از جمله دریافت کالا های مورد نیاز، کوپن و یا دریافت حقوق ماهیانه ارائه می شود. تمامی پناهندگان در کشور آلمان از این مزایای اجتماعی بهره مند می شوند و تنها فرقی که بین پناهندگان و شهروندان آلمانی در دریافت این خدمات وجود دارد، میزان خدمات می باشد. به این صورت که پناهندگان مقدار کم تری از مزایای اجتماعی را دریافت خواهند کرد. در اقامت گاه های اولیه، حقوق پناهندگان آلمانی به صورت کالا های اساسی زندگی، پوشاک، مواد غذایی و وسائل شخصی ارائه می شود. پناهندگان پس از اقامت گاه های اولیه، به کمپ های عمومی جابجا می شوند و همان طور که قبلا نیز به آن اشاره شد، در این کمپ ها، خدمات به صورت پرداخت حقوق و ارائه کالا های اساسی برای زندگی خواهد بود. در صورتی که افراد بخواهند به جای کمپ ها در آپارتمان های شخصی اقامت کنند، دولت کشور آلمان هزینه اجاره مسکن را پرداخت خواهد کرد.
حقوق پناهندگی در کشور آلمان و حق سرپرستی از کودکان
دولت کشور آلمان بدون این که وضعیت اقامت والدین را در نظر بگیرد، کودکان پناهندگان را در مهد کودک ها و مراکز مراقبت از نوزاد ها پذیرش می کند. کودکان باید در این مهد کودک ها زبان آلمانی یاد بگیرند و همچنین با زندگی در کشور آلمان بیشتر آشنا شوند. از آن جایی که اصلی ترین شرط برای ورود به مدارس آلمان، فراگیری زبان آلمانی می باشد، بنابراین دولت آلمان امکانی را فراهم کرده است که کودکان پناهندگان بتوانند زبان آلمانی را به طور کامل آموزش ببینند تا وارد مدارس این کشور شوند. هزینه های مربوط به مهد کودک برای کودکان پناهنده از طرف اداره رفاه آلمان تامین خواهد شد.
حقوق پناهندگی در آلمان و حق تحصیل در مدرسه
باید بدانید که تحصیل در آلمان برای کودکان برای کودکان بالای 6 سال اجباری است و کودکان از این سن باید تحصیل در مدارس را شروع کنند. کودکان پناهنده چه در حال طی کردن فرایند پناهندگی و چه در مرحله ای که به عنوان پناهنده اقامت آلمان را داشته باشند، می توانند از تحصیل در مدارس به عنوان حقوق پناهندگی در این کشور استفاده کنند. کودکانی که به زبان آلمانی آشنایی ندارند، می توانند در مدارس این کشور در دوره های زبان آلمانی شرکت کنند تا علاوه بر زبان آلمانی، آداب و رسوم این کشور را نیز بیاموزند. هزینه تحصیل در مدارس کشور آلمان، رایگان است و پناهندگان فقط باید هزینه های خرید کتاب و لوازم مدرسه را بپردازند. افراد برای این هزینه ها می توانند از اداره اجتماعی آلمان درخواست کنند تا به آن ها کمک مالی ارائه کند.
حقوق پناهندگی در آلمان و حق کار و اشتغال
از دیگر حقوق پناهندگان در آلمان، حق کار و اشتغال در این کشور می باشد. کار کردن در زمان پناهندگی در آلمان شرایطی دارد که افراد باید واجد آن شرایط باشند. پناهجویان در مدت زمانی که به درخواست پناهندگی آن ها رسیدگی می شود، تا حداکثر شش ماه اجازه کار کردن ندارند. پس از اتمام این دوره پناهندگان امکان کار کردن خواهند داشت و می توانند به موسسات کاریابی در آلمان مراجعه کرده و برای یافتن شغل درخواست دهند. افراد برای کار در آلمان به عنوان پناهنده نیاز به مجوز دارند و باید این مجوز را از اداره اتباع خارجی دریافت کنند. پناهجویانی که از کشور های امن وارد آلمان شده اند، مجوز کار کردن در طول فرایند پناهندگی را نخواهند داشت. این کشور های امن در حال حاضر عبارتند از: آلبانی، غنا، بوسنی و هرزه گوین، سنگال، مقدونیه، صربستان، مونته نگرو و کوزوو. پناهندگان همچنین نمی توانند در طول پناهندگی به صورت خود اشتغالی کار کنند. اداره کار آلمان پس از معرفی پناهنده به عنوان جویای کار، از وی برای کاریابی حمایت می کند.
حقوق پناهندگی در آلمان و حق کارآموزی
یکی دیگر از حقوق پناهندگی در کشور آلمان، حق کارآموزی می باشد که برای اشتغال در این کشور بسیار مهم و حیاتی خواهد بود. پناهندگان با شرکت در دوره های کارآموزی می توانند آماده ورود به بازار کار شده و در یک حرفه خاص مهارت کسب کنند. افراد پناهنده سه ماه پس از گذشت پناهندگی می توانند مجوز شرکت در دوره های کارآموزی را از اداره اتباع خارجی آلمان دریافت کنند. این مجوز زمانی صادر می شود که افراد دیگر در محل اقامت در مراکز اولیه نباشند. نا گفته نماند که شرط دریافت این مجوز، دارا بودن مدرک زبان آلمانی و تحصیلات دیپلم متوسطه خواهد بود. پناهندگانی که از کشور های غیر امن از جمله ایران، عراق و سوریه وارد آلمان شده اند، می توانند در دوره های کارآموزی شرکت کنند. این در حالی است که پناهندگان از کشور های امن حق کارآموزی در طول فرایند پناهندگی را نخواهند داشت. برخی مدارس و کالج های آلمان دوره های کارآموزی را برای پناهندگان فراهم کرده اند تا بتوانند پس از گذراندن این دوره ها وارد بازار کار شوند. در برخی از دوره های کارآموزی به پناهندگان حقوق و دستمزد نیز پرداخت می شود.
حقوق پناهندگی در آلمان و حق تحصیل در دانشگاه
تحصیل در دانشگاه های آلمان برای همه افراد، صرف از نظر از وضعیت اقامت آن ها در این کشور امکان پذیر خواهد بود. نا گفته نماند که برای تحصیل در دانشگاه ها، افراد باید مدرک زبان آلمانی و همچنین دیپلم تحصیلی نیز ارائه دهند. از دیگر نیازمندی ها برای تحصیل متقاضیان بین المللی در این کشور، ارائه تمکن مالی می باشد که اگر افراد تمکن مالی نداشته باشند، می توانند از حمایت های مالی دولت آلمان برخوردار شوند. لازم به ذکر است که پناهندگان در حین تحصیل، امکان برخورداری از حمایت های مالی در دانشگاه را نخواهند داشت. این مورد تنها زمانی امکان پذیر خواهد بود که پناهنده بر اساس قانون اساسی آلمان به صورت قانونی مجوز اقامت این کشور را دریافت کند. در این صورت فرد خواهد توانست از کمک های مالی حین تحصیل بهره مند شود. در صورتی که دانشگاهی که پناهنده قرار است در آن تحصیل کند، در شهر دیگری واقع شده باشد، فرد باید مجوز خروج از محدوده محل اقامت خود را از مراجع قانونی اخذ نماید، زیرا پناهندگان اجازه مسافرت به خارج از محدوه اقامت خود در آلمان را ندارند.
حقوق پناهندگی در کشور آلمان و حق سفر در داخل آلمان
یکی از شروطی که برای اقامت در کمپ های آلمان برای پناهندگان وجود دارد این است که افراد نباید در 3 ماه اول پناهندگی و اقامت خود در اقامتگاه های اولیه داخل آلمان سفر کنند. این مدت زمان در صورتی که پناهندگان بیش از سه ماه در اقامت گاه های اولیه ساکن باشند، به شش ماه خواهد رسید. در واقع تا زمانی که افراد پناهجو در این اقامت گاه های اولیه سکونت دارند، حق سفر در آلمان و خروج از محدوده اقامت را نخواهند داشت. در صورتی که پناهندگان آلمان می خواهند به هر دلیلی در داخل آلمان سفر کنند و از محدوده خود خارج شوند، باید از اداره فدرال مهاجرت و اداره اتباع بیگانه اجازه سفر در داخل آلمان را اخذ نمایند. در صورت عدم موافقت این اداره با پناهندگان برای سفر در آلمان، افراد نمی توانند از محدوده خود خارج شوند.
سازمان های خیریه کمک کننده به پناهندگان در آلمان
حمایت های مالی مربوط به پناهندگان در آلمان از طریق سازمان های دولتی تامین می شود و این سازمان ها کمک زیادی به افراد پناهنده در کمپ های این کشور ارائه می دهند. سازمان های خیریه نیز علاوه بر نهاد های دولتی کمک های مالی به پناهندگان ارائه می دهند و نقش مهمی در زمینه حقوق پناهندگان در آلمان و کمک های معیشتی به آنان ایفا می کنند. اگر بخواهیم برخی از مهم ترین سازمان های خیریه ای که به پناهندگان آلمانی کمک می کنند را عنوان کنیم باید به موارد زیر اشاره نماییم:
سازمان DRK – German Red Cross
سازمان صلیب سرخ یا DRK به پناهندگان کمک های مالی ارائه می دهد که شامل لباس و کالا های اهدایی می باشد. این سازمان همچنین در اجرای پروژه های حمایت مالی متعددی فعالیت دارد و به پناهندگان، مشاوره نیز ارائه می دهد. این سازمان در بوخوم واقع شده است و یک سازمان غیر انتفاعی و خیریه می باشد. مرکز صلیب سرخ واقع در واتنشاید، به پناهجویان در تمامی مراکز خود که در آن جا خانواده های پناهجویان ساکن می شوند کمک ارائه می کند. سازمان Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V نیز یک سازمان خصوصی و غیر دولتی می باشد که به پناهندگان کمک هایی از قبیل هزینه دوره های زبان آلمانی ارائه می دهد و همچنین امکان اشتغال را برای پناهندگان فراهم می کند.
سازمان Aktion Deutschland Hilft
این سازمان که به اتحاد سازمان های امدادی آلمان معروف است، حمایت های مادی مختلفی را به پناهندگان ارائه می دهد. این سازمان همچنین مشاوره های مختلف به افراد داده و هزینه های مربوط به دوره های زبان آلمانی، اوقات فراغت و همچنین اشتغال برای پناهندگان را تقبل می کند. از دیگر سازمان های خیریه ای که به پناهندگان آلمان، حمایت های مالی ارائه می دهند می توان به مواردی که در ادامه آورده شده است اشاره کرد:
- Islamic Relief
- Paritätischer Gesamtverband
- World Vision Deutschland
- ADRA Deutschland e.V.
- Malteser Hilfsdienst
- arche noVa
- SODI
- Freunde der Erziehungskunst
- LandsAid
- Malteser Hilfsdienst
- Johanniter-Unfall-Hilfe
- CARE Deutschland-Luxemburg e.V.
- arche noVa
- Zentralwohlfahrtsstelle der Juden in Deutschland
- HelpAge
سخن پایانی
در این مقاله درباره حقوق پناهندگی در آلمان، حقوق پناهندگان در کمپ المان، میزان حقوق پناهندگان در کشور آلمان و مسائل مربوطه صحبت کردیم. کشور آلمان کشوری صنعتی و پیشرفته بوده و به پناهندگان حمایت های زیادی ارائه می کند. طبق آمار های به دست امده، مهاجرت به آلمان از طریق پناهندگی در سال های 2015 تا 2020 افزایش چشم گیری داشته است. افراد برای پناهندگی به این کشور باید دلایل محکم و موجهی داشته باشند و ثابت کنند که نمی توانند در کشور خود زندگی کنند. افراد باید به دولت المان نشان دهند که با برگشت به کشور خود جانشان در خطر خواهد بود و از سوی دولت آن کشور امنیت نخواهند داشت. با این حال این روش مهاجرتی خطرناک به هیچ عنوان از سوی موسسه مهاجرتی رویال مهاجرت توصیه نمی گردد و بهتر است افراد با فراهم کردن شرایط لازم، از سایر روش های موجود برای مهاجرت به این کشور استفاده کنند.