تحصیل دکترا در ترکیه
دانشگاه های ترکیه در سال های اخیر از مقاصد مهم برای تحصیل در مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکترا برای متقاضیان ایرانی بوده اند. هزینه های تحصیلی مقرون به صرفه، کیفیت بالای استانداردهای آموزشی و اعتبار مدرک تحصیلی در مقطع دکتری از دلایل جذابیت دانشگاه های این کشور برای متقاضیان بین المللی است. در مقاله پیش رو ما مشاوران موسسه مهاجرتی رویال مهاجرت به ارائه جزئیات لازم و ضروی برای تحصیل در مقطع دکترا در ترکیه در سال ۲۰۲۳-۲۰۲۴ می پردازیم. با ما همراه باشید.
تحصیل دکتری در ترکیه در سال 2023-2024 در یک نگاه
تعداد دانشگاه ها | 208 دانشگاه |
تعداد برنامه های تحصیلی دکترا | 428 برنامه تحصیلی |
تعداد جایزه نوبل دریافت شده در مقطع دکترا | 2 جایزه |
قدیمی ترین دانشگاه ترکیه | دانشگاه استانبول با قدمت 570 سال (تاسیس در سال 1453) |
تعداد دانشجویان بین المللی در مقطع دکترا | 185.047 نفر |
مدت زمان تحصیل در مقطع دکترا | از2 تا 4 سال |
هزینه تحصیل در مقطع دکترا | سالانه در حدود 500 تا 1.000 یورو |
سال تحصیلی | از ماه سپتامبر تا ژوئن |
مزایای تحصیل دکترا در ترکیه در سال 2023-2024
مزیت اخذ مدرک دکتری در ترکیه، تعداد محدود فارغ التحصیلان دکتری در هر رشته تحصیلی است. دانشجویانی که در دوره های دکترا دانشگاه های کشورهای دیگر تحصیل می کنند، ممکن است پس از اتمام پایان نامه به کشور خود باز گردند. اما فارغ التحصیلان دوره دکترا در ترکیه با وجود فرصت های شغلی متنوع در این کشور اقامت می کنند. دارنده مدرک دکترا در ترکیه برای کار و استخدام دارای شرایط انعطاف پذیر است، به عنوان مثال، دکترای مهندسی می تواند موقعیت های کاری را در دانشگاه های بزرگ و همچنین آزمایشگاه های تحقیقاتی پیدا کند. علاوه بر این شرکت های بزرگ به دنبال دارندگان دکترا برای رهبران آینده صنعت هستند. یکی دیگر از مزایای تحصیل دکترا در ترکیه توانایی کسب دوره تصدی در حین تدریس در دانشگاه محل تحصیل است. برخی از دانشگاه ها برای پایین نگه داشتن هزینه ها از مدرسان با مدرک کارشناسی ارشد استفاده می کنند، با این حال، دارندگان دکترا می توانند حقوق بیشتری دریافت کنند و همچنین از طریق این تصدی امنیت شغلی بیشتری داشته باشند.
دلایل تحصیل دکترا در ترکیه
کشور ترکیه جدا از جذابیت های طبیعی و آثار ماندگار تاریخی دارای دانشگاه هایی است که با دارا بودن برنامه های تحصیلی مختلف و امکانات آموزشی پیشرفته سالانه دانشجویان خارجی و ایرانی های بسیاری را جذب کرده است. از مهم ترین دلایل دانشجویان خارجی برای تحصیل در مقطع دکترا در ترکیه در سال ۲۰۲۳-۲۰۲۴ موارد زیر را می توان نام برد:
دارا بودن جذابیت های طبیعی و آثار تاریخی و کهن
دارا بودن رتبه 83 در رتبه بندی آموزش جهان
دارا بودن برنامه های تحصیلی دکتری به زبان انگلیسی
دارا بودن رتبه 56 در رتبه بندی سهولت کسب و کار در جهان
دارا بودن رتبه 55 در رتبه بندی اقتصاد جهانی
دارا بودن هزینه های تحصیلی و زندگی مقرون به صرفه و مناسب
دارا بودن رتبه 110 در رده بندی ایمنی جهان
روند درخواست تحصیل در مقطع دکترا ترکیه
گرچه کیفیت آموزشی و استانداردهای تحصیلی دانشگاه های ترکیه در مقطع دکترا همانند بیشتر کشورهای اروپایی برتر است، اما وجود آزمون های ورودی برای تحصیل در مقطع دکترا ساختار پذیرش دکتری در ترکیه را با دانشگاه های اروپایی متمایز می کند. شرایط ارائه درخواست برای پذیرش دکتری در ترکیه بر اساس هر نوع دانشگاه و رشته تحصیلی متفاوت است.
شرایط پذیرش دکتری در ترکیه در سال ۲۰۲۳-۲۰۲۴
دانشجویان بین المللی و از جمله ایرانی ها برای اخذ پذیرش در مقطع دکترای ترکیه باید دارای شرایط لازم باشند. از مهم ترین شرایط تحصیل دکتری در ترکیه موارد زیر را می توان نام برد:
- دارا بودن مدارک کارشناسی (لیسانس) و کارشناسی ارشد (فوق لیسانس) مرتبط با برنامه دکترا
- دارا بودن تاییدیه های معادل سازی و ارزیابی های علمی مدرک تحصیلی برای دانشجویان خارج از کشور ترکیه
- دارا بودن پروپوزال تحقیقاتی
- کسب نمره لازم در مصاحبه های علمی
مدارک مورد نیاز پذیرش دکتری در ترکیه در سال ۲۰۲۳-۲۰۲۴
دانشجویان بین المللی برای تحصیل دکتری ترکیه علاوه بر دارا بودن شرایط لازم باید مدارک مورد نیاز را نیز ارسال کنند. از مهم ترین مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش دکترا دانشگاه های ترکیه موارد زیر را می توان نام برد:
- فرم تکمیل شده درخواست پذیرش تحصیلی
- مدرک تحصیلی مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد
- کارنامه تحصیلی به همراه دروس و نمره های هر مقطع تحصیلی دانشگاه
- نمره آزمون مهارت زبان انگلیسی آیلتس یا تافل
- نتایج آزمون ورودی برنامه تحصیلات تکمیلی (GRE، GMAT و غیره)
- دو توصیه نامه از اساتید مقطع تحصیلی قبل
- انگیزه نامه با بیان دلیل هدف از تحصیل در ترکیه
- یک قطعه عکس در اندازه پاسپورت
آزمون های ورودی دوره دکتری در ترکیه
از مهم ترین شرایط پذیرش دانشگاه های ترکیه در مقطع دکتری کسب نمره لازم در آزمون های ورودی می باشد. دانشجویان بین المللی و ایرانی ها به منظور اثبات دارا بودن دانش موضوعی و تجربه تحصیلی خود باید در آزمون ورودی دانشگاه های ترکیه شرکت کنند. آزمون های ورودی برای پذیرش دانشجوی دکتری در ترکیه عبارت است از:
آزمون ALES
- آزمون اصلی مورد استفاده در ترکیه برای مقطع دکترا، آزمون ورودی پرسنل دانشگاهی و تحصیلات تکمیلی ALES است. نمره مورد نیاز این آزمون حداقل 50 تا 70 می باشد. این آزمون در زمان های برنامه ریزی شده در طول سال برگزار می شود و دانشجویان می توانند این تاریخ ها و اطلاعات بیشتر در مورد ALES را در هماهنگ کننده های آزمون ÖSYM بیابند.
آزمون های GMAT و GRE
- اگر دانشجو نتواند به هر دلیلی در آزمون ALES شرکت کند، می تواند به جای آزمون ALES، نتیجه این آزمون های بین المللی را ارائه دهند. نتیجه های آزمون های بین المللی جایگزین، شامل آزمون GMAT (با حداقل نمره 500 ) و GRE (با حداقل نمره 685) برای اخذ پذیرش مقطع دکتری ترکیه مورد نیاز است.
مدرک زبان لازم برای تحصیل دکترا ترکیه
در دانشگاه های ترکیه بسیاری از برنامه های مقطع دکترا به زبان انگلیسی تدریس می شوند. بسیاری از دانشگاه های تازه تاسیس ترکیه روند تحصیل به زبان انگلیسی در همه رشته ها و برنامه های تحصیلی را به عنوان بزرگترین امتیاز به دانشجویان بین المللی ارائه می دهند. دانشجویان بین المللی به منظور پذیرش در برنامه های دکتری ترکیه، باید دارای نمره آزمون زبان انگلیسی باشند. مدرک و آزمون های زبان انگلیسی مورد نیاز دانشگاه های ترکیه شامل آزمون های بین المللی تافل یا آیلتس یا آزمون ÖSYM ترکیه می باشد. گرچه فراگیری زبان ترکی در صورت تحصیل به زبان انگلیسی در مقطع دکترا دانشگاه های ترکیه یک ضرورت برای زندگی و تعامل با جامعه ترک زبان این کشور است.
ویزای تحصیلی مقطع دکترا ترکیه
کشور ترکیه در حال حاضر عضو کامل اتحادیه اروپا نمی باشد و بر این اساس دانشجویان از کشورهای اتحادیه اروپا، منطقه اقتصادی اروپا و سوئیس برای تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه باید ویزای تحصیلی دریافت کنند. این دانشجویان باید مراحل ارسال درخواست ویزای تحصیلی ترکیه را از نزدیکترین کنسولگری ترکیه در کشور خود انجام دهند. در واقع از مهم ترین شرایط تحصیل دکتری در ترکیه اخذ ویزای تحصیلی است و باید قبل از سفر به ترکیه تکمیل شود. در اهمیت اخذ ویزای تحصیلی می توان گفت تا زمانی که دانشجویان ویزای تحصیلی را دریافت نکنند، اجازه ورود به کشور ترکیه و ثبت نام در دانشگاه را نخواهند داشت. دانشجویان بین المللی می توانند از طریق آنلاین برای اخذ ویزای الکترونیکی eVisa درخواست دهند که راهی ساده تر، سریع تر و کم هزینه تر از درخواست حضوری است. هزینه دریافت ویزای تحصیلی ترکیه بر اساس کشور مبدا متفاوت و معمولاً در حدود 20 تا 50 یورو می باشد.
اقدامان مهم پس از اخذ ویزای تحصیلی ترکیه
دانشجویان بین المللی پس از دریافت ویزای تحصیلی و ورود به ترکیه برای تحصیل در مقطع دکترای دانشگاه های این کشور باید برای تحصیل آمادگی کامل داشته باشند. از جمله اقدامات لازم پس از ورود به ترکیه برای تحصیل دکتری ترکیه موارد زیر را می توان نام برد:
اخذ مجوز اقامت تحصیلی
همه دانشجویان بین المللی برای زندگی و اقامت دانشجویی در ترکیه، باید مجوز اقامت (Ikametgah Belgesi) این کشور را دریافت کنند. یک ماه پس از ورود به ترکیه دانشجویان باید مجوز اقامت در ترکیه را دریافت کنند. مجوز اقامت و ثبت سکونت در ترکیه به صورت آنلاین از طریق اداره کل مدیریت مهاجرت وزارت کشور ترکیه (IKAMET) انجام می شود. دانشجویان به صورت حضوری نیز می توانند در اداره ثبت اقامت خارجی یا ایستگاه پلیس محلی این مجوز را دریافت کنند.
اخذ بیمه درمانی سلامت
دانشجویان بین المللی در مدت اقامت دانشجویی خود در دوره دکترا باید دارای یک بیمه نامه معتبر باشند که همه موارد پزشکی و درمانی آن ها را تحت پوشش قرار می دهد. بدین منظور دانشجویان می توانند در موسسه تامین اجتماعی ترکیه (SGK) ثبت نام کنند یا بیمه نامه خصوصی خود را از سازمان های معتبر تهیه کنند.
ساختار مقطع تحصیلی دکترا ترکیه
دانشگاه های ترکیه از سیستم بولونیا پیروی می کنند و بر این اساس ساختار و روند کلی برنامه های تحصیلی دکترا در ترکیه مشابه کشورهای اروپایی است. جدا از سیستم بولونیا، برنامه تحصیلی دکترا دانشگاه های ترکیه یک فرآیند بسیار ساختار یافته با مراحل و ارزیابی های کاملاً تعریف شده است. دانشجویان دکترا در ترکیه باید در مدت زمان تحصیل در چندین دوره، سمینار و آزمون شرکت کنند. علاوه بر این باید در مجموع 240 واحد ECTS درسی را بگذرانند. شرکت در دوره مقدماتی پا پیش-پزشکی در ابتدای برنامه تحصیلی دکترا از دیگر برنامه های مقطع دکتری ترکیه است. محتوای درسی مقطع دکترا در میان دانشگاه ها و رشته های تحصیلی متفاوت است، اما دانشجو برای اخذ مدرک دکترا باید همه واحدهای درسی را تکمیل کند. برنامه های مقطع دکترا و پایان نامه دانشجو از طریق کمیته های نظارتی مختلف نظارت می شود. استاد راهنما یا سوپروایزر علمی برای تهیه تز دکترا یکی از اعضای کمیته های نظارتی است. استاد راهنما یک مدرس دانشگاهی با تخصص ویژه در زمینه تحقیقاتی دانشجوی دکترا می باشد که در سال اول دکترا منصوب می شود. علاوه بر استاد راهنما یا سوپروایزر علمی ممکن است یک سرپرست دوم از اعضای کمیته نظارت بر کار دانشجوی دکترا نظارت کند.
آزمون های مقطع دکترا ترکیه
علاوه بر اینکه دانشجویان بین المللی باید در آزمون های ورودی دانشگاه های ترکیه برای تحصیل دکترا نمره لازم را کسب کنند، باید در آزمون های مختلفی در طی مدت تحصیلی نیز نمره مورد نیاز را دریافت کنند. ۳ آزمون مهم دوران تحصیل مقطع دکترا در دانشگاه های ترکیه شامل آزمون مهارت، آزمون پیگیری و آزمون پایان نامه می باشد.
آزمون مهارت Proficiency exam
آزمون مهارت Proficiency exam دانش و مهارت دانشجویان دکترا را ارزیابی می کند. آزمون مهارت ترکیه با آزمون ارتقاء مقطع کارشناسی ارشد به دکترا در دانشگاه های انگلستان شباهت دارد. آزمون مهارت از طریق دو ارزیابی کتبی و یک ارزیابی شفاهی و توسط کمیته آزمون بررسی می شود. کمیته آزمون شامل داورانی است که آزمون های مختلف را در مدت زمان تحصیل در دوره دکتری ارزیابی می کنند.
آزمون پیگیری Follow-up exam
دانشجویان بین المللی پس از پایان موفقیت آمیز آزمون مهارت و دفاع از هدف تحقیق، تحصیل در مقطع دکترا دانشگاه های ترکیه را شروع می کنند. هر ۶ ماه یکبار در طول دوره دکترا وضعیت تحصیلی دانشجویان توسط یک کمیته پیگیری ارزیابی می شود که می توان آن را ارزیابی منظم پیشرفت دانشجویان و اطمینان از قرارگیری دانشجویان در مسیر درست تحصیل دکترا محسوب کرد. کمیته مطالعات نتایج، روش شناسی و برنامه کاری تحقیقی دانشجویان دکترا را از طریق گزارش ارسالی بررسی می کند.
آزمون پایان نامه Final thesis exam
پس از تحصیل دوره دکترا و تکمیل تحقیقات، پایان نامه نهایی دکترای دانشجویان توسط هیئت داوران پایان نامه ارزیابی می شود. این آزمون پایانی شباهت زیادی به آزمون viva voce در انگلستان دارد، اما به شکل دفاع از پایان نامه عمومی است.
پرتقاضاترین رشته های دکترا در ترکیه
دانشگاه های کشور ترکیه در مقطع دکترا رشته ها و برنامه های متنوعی را به دانشجویان خارجی ارائه می دهند. از محبوب ترین و پرتقاضاترین برنامه های دکتری ترکیه موارد زیر را می توان نام برد:
دکترای مهندسی با 31 گرایش
دکترای آموزش و تدریس با 25 گرایش
دکترای اقتصاد با 24 گرایش
دکترای جامعه شناسی با 21 گرایش
دکترای تجارت با 20 گرایش
دکترای پزشکی با 20 گرایش
دکترای رشته هنر با 18 گرایش
دکترای علوم و حرفه های کاربردی با 13 گرایش
دکترای علوم کامپیوتر با 13 گرایش
دکترای معماری با 12 گرایش
دکترای زیست شناسی با 12 گرایش
دکترای علوم طبیعی با 11 گرایش
دکترای فرهنگ شناسی با 11 گرایش
دکترای مدیریت با 11 گرایش
دکترای فناوری با 11 گرایش
دکترای حقوق و فقه با 9 گرایش
دکترای ریاضیات با 9 گرایش
دکترای طراحی با 9 گرایش
دکترای فیلولوژی با 8 گرایش
دکترای علوم انسانی با 8 گرایش
دکترای روابط بین الملل با 7 گرایش
بهترین دانشگاه های ترکیه برای تحصیل دکترا در سال 2023-2024
دانشگاه های ترکیه سالانه در حدود 100.000 دانشجوی بین المللی را برای تحصیل در مقاطع تحصیلی مختلف پذیرش می کنند. در حدود 200 دانشگاه در ترکیه وجود دارد که 17 دانشگاه آن در بین 1000 دانشگاه برتر جهان قرار دارند. از حدود 200 دانشگاه ترکیه در مجموع 76 دانشگاه برنامه های مقطع دکترا را به دانشجویان بومی و بین المللی ارائه می دهند. از بهترین دانشگاه های ترکیه برای تحصیل در مقطع دکترا موارد زیر را می توان نام برد:
- دانشگاه علم و صنعت آدنا Adana Alparslan Turkes Science and Technology
- دانشگاه استانبول Istanbul University
- دانشگاه جمهوریت Cumhuriyet University
- دانشگاه دوکوز ایلول Dokuz Eylül University
- دانشگاه بوغازیچی Boğaziçi University
خدمات موسسه رویال مهاجرت برای تحصیل دکتری در ترکیه
دانشجویان ایرانی که قصد تحصیل در مقطع دکترا در کشور ترکیه را دارند، باید از شرایط تحصیل و قوانین جدید مهاجرت تحصیلی به ترکیه آگاه باشند. نکته مهم این جا است که بیشتر دانشجویان ایرانی فاقد اطلاعات لازم در مورد شرایط تحصیل در ترکیه در مقاطع تحصیلات تکمیلی و از جمله دکترا می باشند و بر این اساس نیازمند مشاوره مشاوران و وکلای آگاه و متخصص به این گونه امور هستند. وکلای موسسه مهاجرتی رویال مهاجرت با آگاهی از همه موارد ذکر شده و اشراف کامل بر روند مهاجرت تحصیلی کمک می کنند تا دانشجویان ایرانی در کوتاه ترین زمان و با کمترین هزینه ویزای تحصیلی ترکیه را دریافت کنند. از جمله خدمات مهاجرتی موسسه ما می توان به ارائه اطلاعات لازم در مورد مهاجرت به ترکیه، شرایط اخذ بورسیه دکتری ترکیه، شرایط تحصیلپست دکترا در ترکیه و هزینه تحصیل دکترا در ترکیه اشاره کرد.
بورسیه دکتری ترکیه
هزینه های تحصیل در مقطع دکترا در دانشگاه های دولتی ترکیه نسبتاً پایین است و بورسیه دکتری ترکیه بیشتر به دانشجویان بومی ترکیه یا دانشجویان بین المللی از کشورهای ضعیف اعطا می شود. برخی از بورسیه های تحصیلی و منابع مالی موجود برای کمک به تحصیل در مقطع دکترا ترکیه عبارت اند از:
· Türkiye Burslari
- این بورسیه از انواع بورسیه های تحصیلی است که از طریق دولت ترکیه تامین می شود. هدف از اعطای این بورسیه کمک به تامین هزینه های تحصیل و زندگی دانشجویان از کشورهای آسیای مرکزی، آفریقا، خاورمیانه و اروپای شرقی است.
· Tübitak
- شورای تحقیقات علمی و فناوری ترکیه بورسیه های تحقیقاتی را ارائه می دهد که بورسیه Tübitak یکی از آن ها است. این بورسیه بیشتر به دانشجویان بومی ترکیه اعطا می شود.
· بانک توسعه اسلامی (IsDB)
- بانک توسعه اسلامی منابع مالی برای برنامه های تحقیقاتی دکترا در علوم پایداری را برای دانشجویان کشورهای عضو IsDB و جوامع مسلمان تأمین می کند.
· بورسیه دانشگاه های خصوصی ترکیه
- دانشگاه های خصوصی ترکیه اغلب بورسیه ها و کمک هزینه های تحصیلی را به دانشجویان بین المللی دکترا ارائه می دهند.
مزایای بورسیه دکترا ترکیه 2023-2024 چیست؟
بورسیه تحصیلی ترکیه به دانشجوی بین المللی این فرصت را می دهد که یک دوره 4 ساله در مقطع کارشناسی در ترکیه، کارشناسی ارشد یا دکترا را به زبان انگلیسی با هزینه های کم و مقرون به صرفه تجربه کنند. تحصیل برای دانشجویان بین المللی با استفاده از بورسیه های تحصیلی رایگان می شود. در واقع با بورسیه تحصیلی ترکیه دانشجویان در برخی مواقع نیاز به پرداخت هیچ هزینه تحصیلی ندارند. زندگی در ترکیه در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی مانند انگلستان یا آمریکا گران نیست.
بورسیه تحصیلی ترکیه چه چیزی را پوشش می دهد؟
اگر دانشجویان بورسیه تحصیلی ترکیه با بودجه کامل Full Funded را دریافت کنند، از مزایای بسیاری برخوردار می شوند. برخی از موارد پوشش بورسیه کامل یا فول فاند ترکیه عبارت است از:
شهریه کامل دانشگاه ترکیه
هزینه زندگی در ترکیه به صورت ماهیانه
بیمه سلامت و درمان دانشجویی
رزرو بلیط سفر
تامین مالی شرکت در کنفرانس ها و پروژه ها
شرایط لازم اخذ بورسیه دکترا ترکیه
معیارهای واجد شرایط برای درخواست بورسیه ترکیه در مقطع تحصیلی دکترا شامل موارد زیر است:
برای درخواست بورسیه ترکیه باید در امتحانات بین المللی مانند ACT، IB OR SAT و غیره نمره لازم کسب کنند.
دانشجو باید دارای مدرک زبان انگلیسی آیلتس یا تافل (آزمون انگلیسی به عنوان زبان خارجی) باشد. این مدراک زبان یک معیار بین المللی برای اثبات مهارت صحبت به زبان انگلیسی و درک مطالب درسی است.
دانشجو باید سوابق تحصیلی رسمی شامل همه گواهی های تحصیلی، دورهها و نمره های دوره تحصیلی
دانشجو باید نامه ای ارائه دهد که هدف خود را از شرکت در این برنامه بورسیه نشان دهد. اگر انگیزه نامه نیاز به بهبود دارد و نکات کلیدی اساسی در SOP وجود ندارد، ممکن است ریجکت شود.
نیازی به درخواست پذیرش در دانشگاه های مختلف تحت بورسیه ترکیه 2023 نمی باشد و دانشجو فقط باید فرم درخواست را پر کند.
دانشجویان از همه کشورها واجد شرایط دریافت بورسیه تحصیلی از ترکیه هستند.
هزینه تحصیل دکترا در ترکیه در سال 2023-2024
هزینه تحصیل دکتری در دانشگاه های ترکیه در مقایسه با دانشگاه های اروپایی مقرون به صرفه و مناسب است. گرچه هزینه های تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه بیشتر بر اساس نوع دانشگاه و برنامه تحصیلی متفاوت می باشد. هزینه تحصیل دکترا در ترکیه در سال 2023-2024 عبارت است از:
- هزینه های تحصیل در مقطع دکترا به زبان انگلیسی و در دانشگاه های دولتی ترکیه برای دانشجویان بین المللی سالانه از حدود 500 تا 1.000 یورو است.
- دانشجویان مقطع دکترا می توانند از بورسیه ها و حقوق دستیاری برای تامین بخش زیادی از هزینه های زندگی و تحصیل در ترکیه برخوردار شوند.
- هزینه های تحصیل در مقطع دکترا به زبان ترکی و برای دانشجویان بومی و شهروند ترکیه بسیار پایین تر و در حد رایگان است.
- هزینه های تحصیل در مقطع دکترا به زبان انگلیسی و در دانشگاه های خصوصی ترکیه برای دانشجویان بین المللی سالانه از حدود 5.250 تا 17.500 یورو است.
هزینه های زندگی در ترکیه در مقطع دکترا
هزینه های زندگی در ترکیه برای دانشجویان بین المللی در مقایسه با کشورهای اروپایی بسیار مناسب و مقرون به صرفه است. در واقع دانشجویان بین المللی با دارا بودن تمکن مالی کافی می توانند هزینه اقامت دانشجویی، هزینه های خورد و خوراک، تفریح و سفر و هزینه های زندگی دانشجویی را به راحتی تامین کنند.
هزینه های زندگی دانشجویان دکترا ماهانه در حدود 345 یورو است.
هزینه اجاره آپارتمان یک خوابه در مرکز شهر ماهانه در حدود 454 یورو و هزینه اجاره آپارتمان سه خوابه ماهانه در حدود 835 یورو است.
هزینه اجاره آپارتمان یک خوابه خارج از مرکز شهر ماهانه در حدود 243 یورو و هزینه اجاره آپارتمان سه خوابه ماهانه تقریباً 453 یورو می باشد.
هزینه اقامت در خوابگاه های دانشگاه ماهانه در حدود 534 یورو برای اتاق یک نفره، 484 یورو برای اتاق دو نفره و 445 یورو برای اتاق سه نفره است.
هزینه های زندگی در استانبول بدون احتساب محل اقامت ماهانه بین 400 تا 497 یورو در ماه است.
هزینه های خورد و خوراک و غذا در استانبول ماهانه در حدود 147 یورو است.
هزینه های مصرف آب و برق در استانبول ماهانه در حدود 82 یورو، هزینه های حمل و نقل محلی 50 یورو و هزینه بلیط یک طرفه 0.64 یورو است.
محبوب ترین رشته های مقطع دکترا در دانشگاه های ترکیه در سال 2023-202
محبوب ترین رشته های مقطع دکترا در ترکیه | شهر/ مدت زمان تحصیل | دانشگاه | نوع دوره تحصیلی/ زبان تحصیل |
دکترای معماری PhD İn Architecture | ازمیر/ 4 سال | Yasar University | تمام وقت/ انگلیسی |
دکترای مدیریت کسب و کار Ph.D. Business Administration | ازمیر/ 4 سال | Yasar University | تمام وقت/ انگلیسی |
دکترای بیوانفورماتیک و ژنتیک PhD in Bioinformatics and Genetics | استانبول/ 4 سال | Kadir Has University | تمام وقت/ 4 سال |
دکترای روابط بین المللی PhD in International Relations | استانبول/ 4 سال | Kadir Has University | تمام وقت/ انگلیسی |
دکترای اقتصاد PhD in Economics | ازمیر/ 3 سال | Izmir University of Economics | تمام وقت/ انگلیسی |
دکترای روانشناسی تجربی PhD in Experimental Psychology | ازمیر/ 4 سال | Izmir University of Economics | تمام وقت/ انگلیسی |
PhD in Political Science and International Relations دکترای علوم سیاسی و روابط بین الملل | ازمیر/ 4 سال | Izmir University of Economics | تمام وقت/ انگلیسی |
Ph.D. Finance دکترای دارایی و سرمایه گذاری | ازمیر/ 4 سال | Yasar University | تمام وقت/ انگلیسی |
PhD in Civil Engineering دکترای مهندسی عمران | Gaziantep/ 4 سال | Hasan Kalyoncu University | تمام وقت/ انگلیسی |
Ph.D. in Finance and Banking دکتری در امور مالی و بانکی | استانبول/ 4 سال | Kadir Has University | تمام وقت/ انگلیسی |
PROMOTIONAL PROGRAM ROBOTICS AND INTELLIGENT SYSTEMS برنامه های تبلیغاتی رباتیک و سیستم های هوشمند | استانبول/ 4 سال | Türkisch-Deutsche Universität | تمام وقت/ انگلیسی |
Ph.D. in Sociology دکترای جامعه شناسی | استانبول | Maltepe University | تمام وقت/ ترکی |
PHD in Dentistry دکترای دندانپزشکی | دیاربکر | Dicle University | – |
PhD in Design Studies دکترای مطالعات طراحی | ازمیر/ 4 سال | Izmir University of Economics | تمام وقت/ 4 سال |
تحصیل دکترا در استانبول
از شرایط پذیرش دکتری دانشگاه استانبول می توان به دارا بودن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و دارا بودن شرایط تحصیلی مناسب را نام برد. دانشگاه های خصوصی و دولتی استانبول برنامههای تحصیلی زیادی برای ارائه به دانشجویان بینالمللی به ویژه در حوزه های مهندسی، تجارت و علوم کامپیوتر دارند. پرتقاضاترین برنامه تحصیلات تکمیلی دانشگاه های استانبول در حوزه های MBA ، امور مالی، تجارت، بازرگانی، علوم سیاسی و روابط بین الملل، رشته تخصصی علوم مهندسی و برنامه های مطالعاتی تلفیقی در حوزه ایمنی مواد غذایی و مهندسی زیستی می باشند. دارا بودن شرایط پذیرش دکتری دانشگاه استانبول برای دورههای آنلاین در تجارت، مدیریت مراقبت های بهداشتی، علوم کامپیوتر و همچنین کالج های تحصیلات تکمیلی تخصصی با برنامه های مطالعات دکترا در مهندسی، اقتصاد، علوم سیاسی، مهندسی کامپیوتر و تاریخ از مهم ترین مزیت های تحصیل دکترا ترکیه محسوب می شود.
فرصت های شغلی در استانبول
استانبول اقتصاد قوی و متنوعی دارد و گردشگری بزرگترین بخش است و هزاران هتل، رستوران و جاذبه توریستی کارمندانی را با مدرک مدیریت بازرگانی یا گردشگری و مهماننوازی گرد هم میآورند. بقیه بخش خدمات در کنار امور مالی و صنایع محلی، بازار کار را تکمیل می کنند. بزرگترین کارفرما برای رشته های مالی و تجاری، بورس استانبول است، در کنار غول های حسابرسی Big4. مشاغل لجستیکی نیز برای ارائه خدمات به دو فرودگاه شهر و اداره رسمی بندر که حمل و نقل و باربری را انجام می دهد، تقاضای زیادی دارد. برای فارغ التحصیلان فناوری اطلاعات و علوم کامپیوتر، مقاصد شغلی بالقوه شامل شرکت هایی مانند زیمنس، هواوی، وودافون، فیلیپس یا آی بی ام است که دفاتر مرکزی مهمی در شهر دارند.
کار حین تحصیل دکترا در ترکیه
دانشجویان بین المللی که در مقطع کارشناسی ارشد یا دکترا در ترکیه ثبت نام کرده اند، می توانند به عنوان محقق در پروژه های علمی مرتبط با کار خود برای تامین مالی هزینه های تحصیلات تکمیلی خود کار کنند. برخی از دانشگاه های خصوصی نیز با بورسیه کامل دانشجوی کارشناسی ارشد و دکترا می پذیرند و در ازای دریافت این بورسیه می توانند برای دانشجویان بورسیه دستیاری ارائه دهند. دانشجویان مقطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی اغلب فرصت هایی برای کار در یک شغل پاره وقت، با توجه به برنامه درسی خود پیدا می کنند. برای کار در حین تحصیل در ترکیه نکته مهم اینجا است که مجوز اقامت دانشجویی به تنهایی مجوز کار را پوشش نمی دهد. بنابراین، دانشجویان برای کار و اشتغال در طول تحصیل ابتدا باید مجوز کار دریافت کنند. انواع مختلف مجوزهای کار مانند مجوز کار کوتاه مدت، دائمی، مستقل وجود دارد که توسط اداره کل بین المللی کار صادر می شود.
فرصت های کاری مقطع دکترا ترکیه
برنامه آموزش عالی در مقطع دکتری ترکیه ممکن است دارای یک فعالیت کارآموزی اجباری یا انتخابی باشد. این نوع از فعالیت های کارآموزی معمولا در ترم تابستان انجام می شود. در این صورت نیازی به دریافت مجوز کار نیست و با راهنمایی دانشگاه دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی و یا حتی کارشناسی می توانند در بسیاری از شرکت های خصوصی، سازمان های دولتی، سازمان های بین المللی و یا سازمان های غیردولتی ترکیه به کار و اشتغال بپردازند. همچنین دانشجویان در حین تحصیل و فارغ التحصیلان بلافاصله پس از تمام شدن تحصیل می توانند به مدت 2 تا 12 ماه در یکی از کشورهای اروپایی کارآموزی انجام دهند. از فرصت های کاری برای دانشجویان دکترا می توان به دستیاری آموزشی، انجام کارهای تحقیقی و پژروهشی در کنار اساتید دانشگاه و کار بر روی طرح های تحقیقی به صورت انفرادی اشاره کرد.
کار پس از تحصیل دکترا در ترکیه
مدرک دکترای ترکیه یک مدرک بین المللی شناخته شده و یک دستاورد چشمگیر است. اعتبار و ارزش جهانی مدرک تحصیلی دکترا فارغ التحصیلان را برای یک حرفه آکادمیک یا حرفه ای در صحنه جهانی آماده می کند. از مهم ترین شرایط کار پس از تحصیل دکترا در ترکیه می توان به دارا بودن مهارت زبان ترکی و انگلیسی اشاره کرد. با توجه به وجود شرکت های چند ملیتی مستقر در ترکیه تسلط به زبان انگلیسی برای کار و اشتغال در این کشور الزامی است. فارغ التحصیلان برای کار در ترکیه باید برای اخذ مجوز کار (Calisma Izni) اقدام کنند. روند درخواست این مجوز کار می تواند پیچیده باشد و ممکن است لازم باشد فارغ التحصیل ترکیه را ترک کرده و از کشور خود درخواست دهد. مجوزهای کار معمولاً در ابتدا برای یک سال اعتبار دارند و مدت اعتبار با هر تمدید بعدی افزایش می یابد. اگر دانشجو می خواهد بعد از فارغ التحصیلی در ترکیه کار کند، نمایشگاه های شغلی که در پردیس های دانشگاه برگزار می شود فرصت بسیار خوبی است. در این نمایشگاه ها مسئولان منابع انسانی از بسیاری از شرکت های مهم ترکیه حضور دارند. آن ها اطلاعاتی در مورد فرصت های کار و کارآموزی خود ارائه می دهند، در حالی که رزومه های داوطلبان فارغ التحصیل را نیز جمع آوری می کنند. این نمایشگاه ها فرصتی عالی برای اشتغال و کارآموزی است. علاوه بر این، بسیاری از مراکز شغلی دانشگاهی خدمات مشاوره ای متنوعی از جمله اعلام فرصت های شغلی برای استخدام پس از فارغ التحصیلی، شبیه سازی مصاحبه و ایجاد رزومه را به دانشجویان ارائه می دهند.
سخن آخر
در این مقاله در مورد تحصیل در مقطع دکترا در ترکیه در سال 2023-2024 اطلاعات جالبی ارائه شد و به این پرسش ها پاسخ داده شد که آیا امکان تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه برای دانشجویان ایرانی وجود دارد؟ و آیا هزینه تحصیل دکترا در ترکیه مقرون به صرفه است؟ علاوه بر این در مورد هزینه تحصیل دکتری در ترکیه در دانشگاه های دولتی و خصوصی توضیحات لازم ارائه شد. دانشجویان ایرانی برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه می توانند با مشاوران موسسه مهاجرتی رویال مهاجرت مشاوره کنند. مشاوران موسسه ما با دارا بودن آگاهی های لازم در مورد تحصیل دکترای روانشناسی در ترکیه. دکترای علوم آزمایشگاهی در ترکیه و دیگر برنامه های تحصیلی مقطع دکترا راهنمایی های بسیار خوبی به شما ارائه می دهند. اگر قصد تحصیل دکترا ترکیه را دارید و نمی دانید از کجا شروع کنید، فقط با یک تماس با مشاوران ما و مشاوره با وکیل مهاجرت به ترکیه این مسیر سخت را به راحتی طی می کنید.
سؤالات متداول درباره تحصیل در مقطع دکترا در ترکیه
شهریه کامل دانشگاه ترکیه، هزینه زندگی ماهیانه، بیمه سلامت و درمان دانشجویی، رزرو بلیط سفر و تامین مالی شرکت در کنفرانس ها و پروژه ها می باشد.
هزینه های تحصیل در مقطع دکترا به زبان انگلیسی و در دانشگاه های دولتی ترکیه برای دانشجویان بین المللی سالانه از حدود 500 تا 1.000 یورو است.
هزینه های تحصیل در مقطع دکترا به زبان انگلیسی و در دانشگاه های خصوصی ترکیه برای دانشجویان بین المللی سالانه از حدود 5.250 تا 17.500 یورو است.
آزمون ورودی پرسنل دانشگاهی و تحصیلات تکمیلی ALES و نمره مورد نیاز این آزمون حداقل 50 تا 70 می باشد.
آزمون GMAT (با حداقل نمره 500 ) و GRE (با حداقل نمره 685) برای اخذ پذیرش مقطع دکتری ترکیه مورد نیاز است.